Răpită și omorâtă în drum spre casă. Siguranța femeilor, temă de dezbatere în Marea Britanie

Pe 3 martie, Sarah Everard, o femeie în vârstă de 33 de ani, se întorcea acasă pe jos după ce a fost în vizită la un prieten. Ultima dată a fost văzută în viață în jurul orei 21:30 pe o stradă din sudul Londrei. Corpul neînsuflețit al acesteia a fost găsit la aproape o săptămână de la dispariție.

Se crede că femeia a mers prin parcul Clapham Common, iar în drumul ei spre casă, Everard a vorbit la telefon cu iubitul ei timp de aproximativ 14 minute și a fost văzută ultima dată în filmările unei camere de supraveghere la 21:28. 

O zi mai târziu, pe 4 martie, iubitul lui Everard a contactat poliția pentru a raporta că aceasta a dispărut. 

Miercuri, 10 martie, polițiștii au descoperit rămășițe umane într-o zonă împădurită din orașul Ashford din Kent, iar vineri, 12 martie, au confirmat, prin utilizarea amprentei dentare, că trupul îi aparținea lui Everard. 

Acuzatul, ofițer al poliției

Un ofițer al poliției metropolitane, Wayne Couzens, în vârstă de 48 de ani, a fost acuzat de răpirea și uciderea lui Sarah Everard. Acesta a fost angajat în poliția londoneză în 2018.

Wayne Cousins, ofițerul acuzat de răpirea și omorârea lui Sarah Everard / Foto: KENTONLINE

Pe 12 martie Couzens a fost pus sub acuzare de răpirea și uciderea lui Everard. O zi mai târziu, Couzens a fost arestat preventiv și va fi adus marți, 16 martie, la Curtea Penală Centrală (numită și Old Bailey).

Anunțând arestarea lui Couzens, comisarul asistent al Poliției Metropolitane din Londra, Nick Ephgrave, a spus: „Aceasta este o evoluție gravă și faptul că bărbatul care a fost arestat este un ofițer de poliție metropolitan în funcție este șocant și profund tulburător”.

Furia publică împotriva poliției 

Cazul lui Sarah Everard a stârnit o reacție violentă din partea comunității londoneze. Pe măsură ce informația ieșea la iveală, femeile din Marea Britanie au inundat rețelele de socializare cu postări care descriau propriile experiențe pe stradă, cu multe înregistrări de incidente de hărțuire.

Sâmbătă, 13 martie, câteva sute de oameni s-au adunat la Clapham Common, în ciuda faptului că o priveghere planificată a fost anulată după ce poliția a citat restricțiile Covid-19. Curând, evenimentul s-a transformat într-un protest de proporții. Pe unele dintre pancarte scria: „Ea doar mergea acasă” și „Noi suntem 97%” – făcând referire la un sondaj recent care a constatat că aproape toate femeile din Marea Britanie au fost hărțuite sexual în spații publice.

Poliția făcând arestări la demonstrația de la Clapham Common / Foto: Kristian Buus/In Pictures via Getty Images

Evenimentul s-a încheiat cu confruntări între protestatari și poliție, mulți dintre participanți fiind încătușați și conduși departe de locul evenimentului. Patru persoane au fost arestate.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus că scenele de la protest sunt „inacceptabile” și că „așteaptă urgent o explicație” de la comisar cu privire la violențele din partea poliției.

Amploarea adunării de sâmbătă și creșterea numărului de cazuri de hărțuire din această săptămână este probabil să adauge presiune asupra guvernului lui Boris Johnson, care a programat să prezinte un plan de combatere a violenței împotriva femeilor și fetelor.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.