02:40:26 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Deputatul George Simion rămâne BLOCAT la vama Albița – Leușeni. Parlamentarii AUR au adresat o scrisoare deschisă CONDUCERII R. Moldova: „Suntem 12 parlamentari aici în vamă. Sperăm să ni se permită accesul în R. Moldova”

Actualitate 15.03.2021 10:33 Vizualizări1299 Autor: Ziarul National
VIDEO // Deputatul George Simion rămâne BLOCAT la vama Albița – Leușeni. Parlamentarii AUR au adresat o scrisoare deschisă CONDUCERII R. Moldova: „Suntem 12 parlamentari aici în vamă. Sperăm să ni se permită accesul în R. Moldova”


Doisprezece parlamentari ai României așteaptă în vama Albița-Leușeni să îi fie permis accesul lui George Simion în R. Moldova. Totodată, senatorii și deputații Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au adresat o scrisoare deschisă prin care solicită autorităților R. Moldova să anuleze interdicția de intrare în acest stat impusă lui George Simion.

„Suntem în vama Leușeni, suntem 12 parlamentari. Cerem suspendarea aplicării interdicției în cazul meu. Într-un mod similar am avut o interdicție în 2015 când nici măcar nu eram demnitar al statului român. Atunci s-a putut interveni ca de pe o zi pe alta să se suspende aplicarea acestei interdicții pe perioada desfășurării procesului, care nu a ajuns la nicio finalitate. Sperăm și în această dimineață să ni se permită accesul, ca să nu recurgem la alte forme de protest. Sperăm să ajung și eu la înmormântarea maestrului Nicolae Dabija. Nu vrem să iscăm alte discuții și alte probleme. Cerem autorităților române să ne apere interesele. Această situație nu este una normală, suntem demnitari ai statului român și ne dorim un viitor comun România – Moldova”, a declarat George Simon într-un live pe Facebook.

La rândul său, Rodica Boancă, senator AUR, a publicat o scrisoare deschisă către președintele Maia Sandu, spicherul Zinaida Greceanîi și premierul interimar Aureliu Ciocoi, prin care se face apel la bunăvoința și la „abilitatea acestora de a trata diplomatic” acest context.

„Vremurile acestea sunt extrem de grele pentru ca frații să nu fie uniți. Pandemia a demonstrat că avem nevoie unii de alții, iar resentimentele nu își au rostul, mai ales că, în cazul deputatului României, George Simion, s-a produs un abuz politic grav. De asemenea, transmitem un apel către toți patrioții din Guvernul și Parlamentul R. Moldova, solicitându-le sprijin în această încercare de a revoca o interdicție care nu are veridicitate. Se știe că, istoria a fost nedreaptă atât cu România, cât și cu R. Moldova. Este o iscusință să ții un teritoriu integru, iar această cutezanță a lipsit atunci”, a mai remarcat Rodica Boancă.

În scrisoare se mai subliniază că, în 2018, R. Moldova era dominată de un regim nefast, care, din obediență față de alte puteri, se temea de o posibilă unire a Basarabiei cu România și de unionistul George Simion, care însă „nu a comis niciodată o acțiune reprobabilă la adresa R. Moldova, neexistând niciun temei pentru a fi declarat persoană indezirabilă pe teritoriul vreunei țări”.

„Cu toate acestea, deși este demnitar al României, pe 14 martie 2021, deputatului George Nicolae Simion nu i-a fost permisă trecerea frontierei pentru a intra pe teritoriul R. Moldova, invocându-se acea interdicție „dodonistă”. De altfel, decizia a fost atacată în instanță, dar soluția pe fond se lasă așteptat de mai bine de doi ani. De aceea, prin această scrisoare deschisă, noi, cei 44 de parlamentari ai AUR, vă rugăm să nu continuați această nedreptate. Zavistia și injustiția trebuie să dispară dintre frați. Tot ceea ce a realizat George Simion prin mișcarea de unificare a fost să lege niște punți, să deschidă canale de comunicare și, pentru aceste acțiuni, nu trebuie pedepsit! În final, mai menționăm că, din punct de vedere diplomatic, soluționarea situației acestuia este un pas uriaș, având în vedere că, în calitate de deputat, George Simion face parte din Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul R. Moldova”, se mai arată în scrisoarea deschisă, transmite inforprut.ro.

Amintim că de duminică, 14 martie, George Simion este blocat la vama Leușeni, fiind informat de lucrătorii vamali că are interdicție în R. Moldova până în 2023. Parlamentarul și-a petrecut toată noaptea în vamă protestând împotriva acestei interdicții.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md