15:35:17 19.04.2024
Stiri

DOC // Maia Sandu trimite la Guvern decizia CSS „cu acțiuni ce trebuie întreprinse urgent”: „Pentru a evita o carantină dură, sunt necesare acțiuni ferme, concrete și rapide în următoarele două săptămâni ca să oprim răspândirea virusului”

Actualitate 15.03.2021 18:00 Vizualizări2109 Autor: Ziarul National
DOC // Maia Sandu trimite la Guvern decizia CSS „cu acțiuni ce trebuie întreprinse urgent”: „Pentru a evita o carantină dură, sunt necesare acțiuni ferme, concrete și rapide în următoarele două săptămâni ca să oprim răspândirea virusului”


Președinta Maia Sandu a trimis astăzi la Guvern decizia aprobadă de Consiliul Suprem de Securitate (CSS) sâmbăta trecută care prevede măsuri ce trebuie întreprinse urgent pentru a stabiliza situația pandemică.

Astfel, CSS îi recomandă Guvernului să elaboreze, în decurs de trei zile, lista restricțiilor ce urmează a fi impuse, să caute modalități concrete de susținere a populației și a mediului de afaceri în această perioadă și să înainteze Parlamentului propunerea de a declara stare de urgență în R. Moldova.

Printre măsurile de susținere a populației pe perioada restricțiilor se numără compensarea pierderilor salariaților, deținătorilor de patente și altor categorii cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1 000 de lei pe săptămână, simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj, în vederea efectuării acestora în termen de trei zile, precum și micșorarea perioadei minime de cotizare de la 12 lа 9 luni și includerea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru tinerii specialiști.

Totodată se propune instituirea moratoriului pentru agenții economici și persoanele fizice la plata chiriilor, plăților comunale, plăților fiscale, penalităților, instituirea moratoriului pentru controale fiscale și blocare de conturi a agenților economici, elaborarea mecanismelor de subvenționare a agenților economici pentru compensarea pierderilor, blocarea urgentă a cheltuielilor neprioritare, inclusiv plafonarea salariilor mari din sistemul public, precum și adoptarea unor măsuri imediate pentru susținerea sistemului de sănătate etc.

„Pentru a evita o carantină dură, sunt necesare acțiuni ferme, concrete și rapide în următoarele două săptămâni ca să oprim răspândirea virusului. În acest sens, am transmis astăzi Guvernului decizia Consiliului Suprem de Securitate, care recomandă acțiuni ce trebuie întreprinse urgent în lupta cu pandemia. Este esențial să scădem rata infectărilor prin restricții bine gândite și implementate riguros. (...) Guvernul și Parlamentul trebuie să ajute oamenii ca să treacă prin această perioadă grea. O reacție profesionistă și promptă ne va ajuta să protejăm oamenii atât în fața virsului, cât și în fața crizei economice. Oamenii nu trebuie lăsați singuri în fața pandemiei. Statul trebuie să aibă ca prioritate fundamentală protejarea vieții și sănătății cetățenilor și să ofere ajutor economic”, a scris Maia Sandu pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md