Maia Sandu, la ședința Consiliului ANI: Se caută „nod în papură” în conflicte mici, dar rămân pe dinafară cazurile de îmbogățire ilicită

by D M
Distribuiti mai departe...

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI). Aceasta a venit cu un mesaj către membrii Consiliului și le-a adresat un șir de întrebări în legătură cu inacțiunile privind verificarea și sancționarea demnitarilor neintegri și s-a arătat nemulțumită de faptul că activitatea membrilor se axează mai mult pe conflicte mici.

„Aici nu se văd rezultatele activității autorității. Într-un fel vedem anumite acțiuni, dar care sunt mai mici. Se caută „nod în papură” în cazul unor conflicte mici de interese, îna cadrul APL-urilor. Sunt de acord că toate lucrurile trebuie sancționate, dar atunci când se prioritizează acțiunile autorității și se caută acele mici conflicte de interes, dar rămân pe dinafară cazurile grave de îmbogățire ilicită, atunci nu este clar de ce asta se întâmplă, nu este clar dacă este lipsă de competență sau de curaj, sau dacă sunt anumite înțelegeri între cei care trebuie să combată îmbogățirea ilicită și cei care beneficiază de această îmbogățire ilicită”, a declarat Maia Sandu în cadrul ședinței. 

Președintele a mai subliniat că sunt mari semne de întrebare asupra faptului că după 3 ani de activitate a ANI să nu fie inițiate sau duse la bun sfârșit cazuri cocrete. „Acțiunile sau inacțiunile autorității încurajează comportamentul de îmbogățire ilicită”. 

Astfel, Maia Sandu a îndemnat membrii Consiliului de Integritate al ANI să-și prioritizeze activitățile, astfel încât încălcările demnitarilor, care au comis o ilegalitate pe filiera integrității și s-au îmbogățit ilicit să fie umbrite de constatările și sancționările funcționarilor de un nivel mai mic.

Tot în cadrul discursului său, președintele i-a întrebat pe membrii consiliului de ce derulează greu procesul de angajare a inspectorilor de integritate și de ce se propun foarte puține funcții vacante la concursuri, ANI având acum lipsă 26 de cadre.

DESCHIDE.MD


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.