Coronavirus // Situație alarmantă, la Chișinău. Sandu recomandă instituirea stării de urgență. Dodon: Nu va fi lockdown

Valeria Vițu
15/03/2021
Ministerul Sănătății

La Chișinău, situația epidemiologică este alarmantă. Până în prezent, în capitală au fost înregistrate aproape 90.000 de cazuri și în jur de 1.300 de decese din cauza cornavirusului. Întrucât situația în capitală, dar și în țară se agravează tot mai mult, președintele R.Moldova, Maia Sandu, a recomandat instituirea stării de urgență pentru două săptămâni.”Nici un lockdown nu va fi”, a fost replica liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, transmite RFI, într-o corespondență de la Chișinău. 

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că noua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie, nu a fost confirmată în R.Moldova. Este rezultatul primelor zece probe, expediate unui laborator din Berlin, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Reacția responsabililor Ministerului Sănătății vine în contextul în care premierul interimar, dar și primarul Capitalei au anunțat că ar fi fost înregistrate mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină în R.Moldova.

Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, autoritățile municipale au interzis repetat activitatea cluburilor de noapte, a unităților de agrement. Totodată, primarul Ion Ceban le-a reamintit locuitorilor capitalei că masca de protecție este obligatorie atât în spații deschise, cât și închise.”Consider că sancțiunile trebuie să fie dure, altfel nu vom reuși să oprim lanțul infectărilor. În acest sens am solicitat ca localurile de noapte și alte locuri publice să fie inspectate de către polițiști, iar cei care nu se conformează deciziilor CNESP și a CESP a municipiului Chișinău - să fie amendați, inclusiv cu retragerea dreptului de activitate. Sper foarte mult să nu avem standarde duble cum au mai fost”, a menționat edilul capitalei.

De asemenea, Ion Ceban a afirmat că accesul imediat al locuitorilor capitalei la vaccinarea anti-COVID este prioritară.”Noi în municipiu am pregătit toată infrastructura necesară de vaccinare pentru etapa I și II. Instituțiile medicale sunt pregătite, cabinetele de vaccinare sunt activate, personalul medical este instruit. Actualmente în capitală sunt vaccinate cadrele medicale din spitalele municipale și din asistența medicală primară. Procesul de vaccinare trebuie să fie unul continuu, inclusiv în zilele de odihnă. În instituțiile medicale municipale, duminică, au fost vaccinate peste 1400 cadre medicale. Suntem în așteptarea serului care ne va permite demararea etapei a II-a și ulterior a III-a de vaccinare la cerere”.

În contextul în care primarul a afirmat că mai mulți angajați ai Primăriei Chișinău ar fi fost infectați cu noua tulpină britanică, Ministerul Sănătății a precizat că în R.Moldova nu a fost confirmată aceasta. Potrivit autorităților, teste privind depistarea noii tulpini sunt efectuate de către un laborator privat din Republica Moldova, care deține kituri speciale în acest sens. Însă metoda recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este metoda secvențierii. Responsabili ai Ministerului Sănătății susțin că laboratoarele ANSP nu dispun de echipamente necesare pentru a depista noua tulpină. Autoritățile au solicitat OMS suport pentru dotarea laboratorului ANSP, pentru realizarea metodei de secvențiere, astfel încât să fie posibilă depistarea și altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

Să spunem că, sâmbătă, șeful statului Maia Sandu a convocat ședința extraordinară a Consiliului Suprem de Securitate, în contextul situației epidemiologice din țară.”Poziția Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Se recomandă Guvernului, în termen de trei zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri parlamentului”, a declarat șeful statului, Maia Sandu.

De partea sa, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că ”instituirea unui lockdown total cu blocarea tuturor activităților economice, închiderea piețelor și centrelor comerciale, ar conduce la consecințe și mai grave sociale și economice, nu ține cont de opinia cetățenilor și este contraproductivă, mai ales în preajma campaniei agricole de primăvară”.

Între timp, elevii se pregătesc să revină, de marți, la ore. Cei din clasele primare și absolvente, revin fizic în bănci. Ceilalți elevi vor învăța online. Studiile vor fi organizate în baza a trei scenarii, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate. Mai exact, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor dispune organizarea procesului de studii  în funcție de gradul de alertă atribuit localității, în baza indicatorului  incidenței la 100 mii populație în ultimele 14 zile. 

Varianta audio a relatării poate fu audită pe RFI.ro.

Valeria Vițu
15/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii