‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum va influența instituirea lockdownului sectorul agricol

Cum va influența instituirea lockdownului sectorul agricol

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Vineri, 12 martie, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia președinta Maia Sandu a recomandat instituirea unei carantine timp de două săptămâni.

Ulterior, opiniile referitor la instituirea unui lockdown s-au împărțit. Solicitați de Agrobiznes, mai mulți actori implicați în sectorul agricol, s-au expus referitor la impactul asupra sectorului agricol.

Viorel Chivriga, director de programe IDIS Viitorul, a menționat că instituirea unui lockdown nu va afecta economia, producătorii fiind pregătiți pentru a face față noilor restricții.

„Dacă va fi instituit un lockdown pentru cel puțin 2 săptămâni și aceasta va fi decis în timpul apropiat, agricultura nu va fi afectată. Comparativ cu alte sectoare, agricultura este mai imună. În anul trecut, atunci când măsurile de restricție au fost foarte dure, sectorul economic nu era pregătit cu toate acestea au fost afectați un număr mic de agricultori, în mod prioritar cei care erau antrenați în creșterea legumelor, pomușoarelor în teren protejat și sectorul animalier. Agricultura este un sector specific, astfel că o parte dintre producători reușesc să se asigure din timp cu cele necesare pentru realizarea lucrărilor.

În opinia mea, cu cât mai rapid Guvernul va lua o decizie în acest sens, cu atât mai bine va fi și pentru țară, dar și pentru anumite sectoare ale economiei. Totodată, dacă va fi instituit pentru o lună de zile nu va afecta grav economia. Cred că s-a schimbat mult mentalitatea producătorilor, oamenii deja au înțeles ce înseamnă pandemie, știu cum să se comporte și dispun de mai multe pârghii pentru a reduce riscurile pentru activitățile lor. Agenții economici atrag o atenție sporită comercializării produselor agricole în rețelele electronice, comunică la distanță prin intermediul platformelor digitale”.

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a specificat că impactul asupra agriculturii va depinde de restricțiile propuse.

„Impactul va depinde mult de restricțiile care vor fi aprobate. Dacă vor fi introduse restricții la circulația persoanelor, atunci impactul nu va fi unul foarte mare. Procesul de lucru în sectorul horticol continuă, producătorii sunt mai mult în câmp. Pentru cei care au case de ambalare există posibilitatea ca să fie influențat ritmul de realizare a anumitor procese. În anul trecut, când a fost instituit lockdown a fost oarecum afectată logistica, căile de aprovizionare cu produse de uz fitosanitar. Cred că, impactul va depinde de restricțiile aprobate. O bună parte dintre companii s-au asigurat cu necesarul pentru realizarea lucrărilor. O problemă rămâne vârsta celor care sunt încadrați în agricultură”. 

Sergiu Crețu, directorul adjunct al Companiei BioProtect, a explicat că instituirea unui lockdown nu va afecta sectorul agricol.

„Practic 95% din marfa care a fost planificată a fost deja importată, respectiv producătorii pot avea siguranța că vor putea achiziționa produsele de care vor avea nevoie, fără întârziere. Respectiv, instituirea lockdown-ului nu va afecta sectorul agricol. Este important ca oamenii să respecte regulile de igienă și carantină. Asigurarea cu inputuri se va realiza fără probleme. Cred că, companiile și-au învățat lecția din anul trecut”.

Menționăm că, Guvernului, în termen de 3 zile, urmează să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri Parlamentului.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›