‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriLudmila Catlabuga: Din câteva grajduri ce se ruinau, am construit o fermă automatizată de...

Ludmila Catlabuga: Din câteva grajduri ce se ruinau, am construit o fermă automatizată de vaci

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ludmila Catlabuga este o tânără antreprenoare care împreună cu familia sa a decis să reînvie o parte din satul natal al soțului, lansând o afacere în zootehnie în Visoca, Soroca.

Chiar dacă de obicei inițiativele de acest gen aparțin bărbaților, anume Ludmila a fost cea care a crezut în reușita unei astfel de activități.

Întreaga familie se implică activ în dezvoltarea afacerii, astfel ca în doar 5 ani de la lansare, prin eforturi comune, multă dăruire și credite numeroase au reușit să dezvolte o fermă de succes, cu utilajele dintre cele mai performante.

„Sincer o zic la multă lume, nu am visat să am o fermă, dar odată ce am început, poate din start, în subconștientul meu, am avut dorința de a demonstra cuiva – ceva, și inclusiv mie însumi. Ulterior, atât de mult m-am implicat, că nu-mi imaginez acum să fac altceva. Plus la toate, am și o satisfacție morală – că producem și că e un lucru nobil să întreții animale”, povestește Ludmila Catlabuga.

Primele văcuțe – în număr de 33, rasa Holstein, au fost importate din Germaina, apoi au urmat încă 15, apoi câteva din Ungaria, astfel ca la moment ferma să numere 150 de capete.

Ludmila susține că obțin rezultate bune și pentru văcuțele crescute local, iar rezultatele nu diferă mult de cele de la animalele importate.

‹ adv ›

Mai multe detalii despre afacere aflați în următorul video:

Au optat pentru automatizarea proceselor, în primul rând pentru a asigura o viață mai bună animalelor. Inclusiv, starea de sănătate a văcuțelor este monitorizată cu ajutorul așa-numitelor „pedometre”, care transmit date despre activitatea animalelor prin intermediul unei aplicații special elaborate.

„În acest mod ne este mult mai ușor să cunoaștem cum se simte fiecare animal. Aflăm cum și cât se deplasează acesta, ce cantitate de lapte oferă la fiecare mulsoare, care este starea de sănătate, când a fost realizată însâmânțarea, dar și multe altele. Așa poți obține un răspuns la cât de eficient este ceea ce facem și dacă văcuțele se simt bine în condițiile create”.

Au optat pentru stabulație liberă, iar referitor la pășunatul animalelor antreprenoarea susține că metoda nu este eficiență atâta timp cât nu avem pășuni special întreținute în acest scop.

„Nu a fost atât de ușor să punem această afacere pe picioare. În primul rând, am apelat la credite luate de la persoane fizice. Nu recomandăm altora să facă acest lucru pentru că este anevoios. Ulterior, văzând că investițiile sunt mari, nu ne conveneau prețurile oferite pentru lapte, pentru că acestea nu acopereau cheltuielile. De aceea, am început a colabora direct cu o companie de producere a lactatelor, iar pentru a păstra laptele am importat două rezervoare cu capacitatea de prerăcire.”.

‹ adv ›

La final, antreprenoarea a recomandat tuturor fermierilor să-și unească eforturile, să analizeze bine piața și oportunitățile, dar și să coopereze, pentru că „mai multe voci mici împreună se fac auzite mult mai ușor”.

„Am creat Asociația Fermierilor-Producători de Lapte pentru ca prin eforturi comune să dezvoltăm sectorul zootehnic autohton. Cu toate că este greu și cu foarte multe carențe, sperăm mult să reușim”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›