/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Val de critici după propunerea Maiei Sandu privind instituirea unui lockdown. Unele partide susțin că nu e o soluție bună

missing
14 martie 2021, ora 20:38

Val de critici în urma propunerii făcută ieri de către Maia Sandu, privind instituirea stării de urgență pentru o perioadă de două săptămâni. În timp ce PSRM, Platforma DA și Pro Moldova susțin că această nu este o soluție bună, întrucât cetățenii vor fi afectați și mai mult de criză, iar un lockdown total ar costa bugetul miliarde de lei, democrații cheamă partidele la discuții. Între timp, numărul cazurilor de infectare cu noul virus crește vertiginos, iar în ultimele 24 de ore, Covid -19 a mai luat viața a încă 36 de oameni.

Într-o postare pe Facebook, liderul socialiștilor a criticat acțiunile de combatere a pandemiei propuse ieri după ședința Consiliului Superior de Securitate de către președinta Maia Sandu. Dodon o acuză pe șefa statului de lipsă de responsabilitate și viziune. Ba mai mult, acesta a declarat că a avut o discuție cu conducerea Parlamentului și este de părere că un lockdown total „este periculos social și reprezintă o iresponsabilitate față de cetățeni și mediul economic”.

IGOR DODON, LIDER PSRM: „Unica propunere pe care a formulat-o Maia Sandu a fost lockdown total, adică blocarea tuturor proceselor economice și instituționale, forțarea oamenilor să stea închiși în case. Ea a cerut imperativ instituțiilor să închidă tot ce mai activează în țară. Această propunere este negândită și vicioasă. În calitate de lider al principalului partid din Parlament, dar și în calitate de ex-președinte al țării, nu pot privi indiferent cum țara se scufundă în haos și criză”.

Se mai arată în postarea lui Igor Dodon. Decizia a fost criticată chiar și de foștii aliați. Pe o rețea de socializare, deputatul Alexandr Slusari a scris că un lockdown total de minim două săptămâni și revenirea din acesta ar costa bugetul circa 6 miliarde de lei.

ALEXANDR SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Economiile cetățenilor și ale businessului după primul an de pandemie sunt epuizate. Evident, e nevoie de atragere a asistenței financiare externe și de rectificări semnificative ale bugetului. Acest lucru îl poate face doar un guvern plenipotențiar. Eu nu înțeleg cu ce guvernul proeuropean cu mandat scurt, dar cu atribuțiile constituționale depline, în frunte cu Năstase, este mai rău decât executivul interimar al lui Ciocoi – omul, care este împovărat de funcția actuală și vorbește public despre acest lucru”

De cealaltă, parte liderul democraților, Pavel Filip, a ținut să facă un apel la dialog. Filip le-a recomandat reprezentanților PAS și PSRM să oprească acest ping-pong de declarații și să-și asume responsabilitatea pentru a lua decizii și a găsi soluții.

Planul propus de Partidul Democrat prevede instituirea unui lockdown cu restricții foarte clare, implicarea poliției și armatei pentru a asigura respectarea regulilor, moratoriu pe alte chletuieli decât cele esențiale, o strategie de vaccinare și creșterea capacității de testare. Între timp, liderul Pro Moldova, care a votat săptămâna trecută proiecte controversate alături de PSRM și ȘOR, a declarat că propunerea președintei privind instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 2 săptămâni ar fi trebuit să vină din partea experților, și nu a politicului.

De partea cealaltă, autoritățile municipale nu vorbesc nimic despre lockdown. Ieri seara, Comisia Extraordinară Sănătate Publică a municipiului Chișinău a reiterat că este obligatoriu purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise și deschise din capitală, inclusiv în stradă și în transportul public.

Copiii de la gradinițe, elevii din clasele primare și absolvenții vor învăța în clase, iar restul – de la distanță. La fel, centrele de tineret și activitățile extrașcolare își vor relua activitatea începând cu data de 16 martie, cu prezența fizică a unui număr maxim de 20 și respectiv 15 persoane. Între timp, medicii cu care am discutat astăzi la Centrul de Sănătate Strășeni au recunoscut că situația epidemiologică este una gravă și spun că instituirea stării de urgență chiar și pe două săptămâni le-ar ușura puțin povara care se află pe umerii lor deja mai bine de un an.

Amintim că ieri, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, Șefa statului a propus instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Sandu a recomandat Guvernului ca timp de trei zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate, pe care să le prezinte Parlamentului, unica instituție care poate decide instituirea unui lockdown.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram