(video) UE pentru Moldova rurală: „Broderia și tradițiile, la un alt nivel”. Află istoria unei afaceri de succes de la antreprenoarea Liliana Starciuc din Ungheni

Meșteșugurile populare au un loc aparte în cultura moldovenească. Istoria antreprenoarei Liliana Starciuc este un model de afacere de succes care reușește să valorifice meșteșugurile populare prin implementarea tehnologiilor moderne, achiziționate cu suportul Uniunii Europene în cadrul programului „Femei în afaceri”. Cum i-a reușit totul, aflați din LIVE-tour-ul de la Ungheni.

Foto:

Uniunea Europeană susține femeile din Republica Moldova în parcursul de inițiere și dezvoltare a afacerilor în mediul rural. Programul „Femei în afaceri”, cofinanțat de Uniunea Europeană, este destinat femeilor care planifică să-și inițieze sau extindă afacerile, în special în zonele rurale și tinde să sporească accesul acestora la resurse, servicii și tehnologii moderne. Potrivit Lilianei Starciuc, pasiunea față de artă și portul popular a motivat-o să pună bazele unui centru de meșteșugărit, iar grantul în valoare de 165 de mii de lei acordat de Uniunea Europeană, a fost de mare ajutor.

 

În cadrul atelierului „Lilia Art” sau „Centrul de meșteșuguri tradiționale”, putem vedea lucrări brodate manual chiar de dumneaei, o întreagă colecție de icoane pictate pe sticlă, în mărgele, dar și în stil mozaic, de asemenea, ii tradiționale, care, potrivit meșteriței, sunt din pânză românească naturală și din bumbac. În anul 2018, meșterița Liliana Starciuc s-a gândit să aducă broderia și tradițiile la un alt nivel, la o metodă mai accesibilă și neobișnuită, astfel a ajuns la ideea să cumpere un utilaj care face broderie computerizată, respectiv toate comenzile vin din computer.

 

„Mulțumesc Uniunii Europene pentru faptul că susține micile antreprenoare. Banii primiți i-am investit în achiziționarea echipamentului tehnic modern – am cumpărat o mașină de brodat care face posibilă dezvoltarea afacerii. Operațiunile de producție sunt mult mai rapide, iar asta înseamnă mai multe comenzi și mai mulți clienți”, susține antreprenoarea.



 

Prin activitatea sa, centrul de meșteșugărit a creat patru noi locuri de muncă în regiune. În viitorul apropiat, fondatoarea centrului planifică să reunească meșterii populari din zonă și să ofere mai multe locuri de muncă la distanță. 

 

„Am mers întotdeauna ferm spre realizarea ideii mele, am fost încrezătoare că voi reuși, obstacole există, dar rezultatele merită efortul. Îndemn toate femeile din zonele rurale să aibă curaj în lansarea unei afaceri și să aplice la acest program”, a conchis antreprenoarea.

 

Potrivit doamnei Starciuc, un aspect important, în suportul acordat de programul „Femei în afaceri”, a fost instruirea și ghidarea pe parcursul scrierii planului de afacere, așa încât să știe cum să fie analizată profitabilitatea afacerii. 

 

„Este foarte important să pui pe hârtie toate ideile și să analizezi rentabilitatea viitorului business. Am participat la un curs de instruire, apoi am depus planul de afaceri în luna iunie a anului 2018, iar răspunsul pozitiv l-am primit în luna martie a anului 2019. Banii deja erau în cont”, subliniază Liliana Starciuc.

 

Recent, Liliana Starciuc a mai obținut un grant în valoare de 25.000 EURO din partea Uniunii Europene, în cadrul unui concurs desfășurat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie la care s-au înscris 140 de antreprenori din raioanele Cahul și Ungheni. Asistență oferită de Uniunea Europeană va permite achiziționarea de echipamente,bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții.

 

„Este uimitor pentru mine că am câștigat acest grant, este ceva foarte binevenit pentru timpurile noastre, eu am atâtea emoții de mulțumire către ODIM, către Uniunea Europeană că ne suține pe noi, pe cei care suntem mici”, a mai spus antreprenoarea. 

 

Una din prioritățile parteneriatului UE-Moldova în zonele rurale este dezvoltarea antreprenoriatului rural de succes, prin susținerea sectorului IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în zonele rurale. Uniunea Europeană, cu suportul de implementare a asistenței din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, contribuie la dezvoltarea micilor afaceri, în special în zonele rurale și constituirea unei infrastructuri de suport în afaceri în regiuni.

 


Pub