Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Tribunalul din Amsterdam a ordonat…

Tribunalul din Amsterdam a ordonat eliminarea materialului din RIA FAN cu o corespondență falsă a unui angajat de la Bellingcat

Tribunalul Districtual din Amsterdam a emis o hotărâre judecătorească împotriva RIA FAN, care a publicat un material despre corespondența unui angajat de la Bellingcat, considerat de echipa de anchetă drept unul fabricat. Bellingcat raportează despre acest lucru pe siteul său.

Instanța a ordonat RIA FAN, care lucrează sub conducerea oligarhului rus Evgheni Prigozhin, cunoscut sub numele de „bucătarul lui Putin”, să înlăture imediat materialul, altfel agenția va fi amendată cu jumătate de milion de euro, anunță Novaya Gazeta. Reprezentanții RIA FAN nu au fost prezenți la întâlnire.

În August 2020, RIA FAN a publicat o presupusă corespondență cu angajații lui Prigozhin, dusă de către unul dintre jurnaliștii de la Bellingcat, care s-a prezentat drept Peter Van Hughes. Potrivit celor de la Bellingcat, angajații RIA FAN au fabricat mesajele audio din numele lui Van Hughes, folosind-ul în acest scop pe Emmanuel Asamoah, un student de origine africană care locuiește în Sankt Petersburg. Pe baza acestor date, RIA FAN a susținut că Bellingcat falsifică informații, care sunt utilizate apoi în investigații.

Pe baza probelor furnizate de Bellingcat, instanța a constatat că corespondența este falsă și ilegală. RIA FAN este, de asemenea, obligată să publice o contestație pe siteul său timp de șase luni, au spus cei de la Bellingcat. Dacă RIA FAN nu respectă decizia instanței, compania va fi amendată cu 25 de mii de euro zilnic, pentru fiecare zi de nerespectare, până la o sumă maximă de 500 de mii de euro.

Agenția RIA FAN este membră a grupului mediatic Patriot, al cărui consiliu de administrație este condus de Prigozhin. În noiembrie anul trecut, o instanță din Sankt Petersburg a obligat RIA FAN să plătească 100 de mii de ruble lui Ilya Yashin, șef al districtului Krasnoselsky din Moscova și să publice o contestație la un articol, în care se spunea că politicianul ar fi delapidat banii destinați unei sărbători organizate de municipalitate. Curtea a constatat că aceste informații sunt false.