Pe banii noștri: Războiul politic poate fi oprit, dar nu este 

Pe banii nostri: Razboiul politic poate fi oprit, de nu este

Săptămâna curentă a început cu 8 martie, zi în care au curs felicitările pentru femei din partea politicienilor și s-a încheiat cu un apel al politicienilor de a pune capăt războiului politic. 

Luni, 8 martie  

Săptămâna politică a început cu multe mesaje de sprijin adresate femeilor, despre floarea vieții, despre bunătate și alte urări inspirate și nu preaMulte femei, la rândul lor, spuneau că decât felicitări, mai bine ar primi drepturi egale, salarizare echitabilă sau chiar Adoptarea Convenției de la Istanbul. Până la urmă, deputații au preferat să ofere flori și mesajeRestul – data viitoare. Încercați la anul, cum s-ar zice.  

Marți, 9 martie  

Este ziua când expiră ultimatumul dat de săptămâna trecută Maiei Sandu de către Igor Dodon. Ultimatumul a fost așa de ultimativ, încât marți Igor Dodon anunțase că de fapt partidul o să se convoace joi pentru a stabili ce planuri de acțiuni au. Pe semne, nici ei nu se așteptau ca Maia Sandu să-i ignore cu acest „apel ultimativ” și, fiind surprinși, neavând răspuns, au mai mozolit problema încă două zile calendaristice.  

Tot astăzi Pro Moldova propune ca Guvernul interimar să poată cumpăra vaccin, în regim de urgență. Uneori criza politică la noi e așa de mare, încât trebuie să permitem unui guvern interimar să facă lucruri serioase, că altfel putem rămâne nevaccinați.  

Zinaida Greceanîi continuă tradiția de a face ședințe cu membrii guvernului în exercițiu, un lucru mai rar întâlnit și încă o dovadă că R. Moldova are în continuare femei puternice. Unele din ele îngroapă cariera lui Dodon, altele vor cumva să i-o resusciteze 

Miercuri, 10 martie  

PDM îndeamnă partidele să pună la cale investirea unui guvern temporar, care să implementeze un plan anticriză. Astfel spus, PDM-ul menționează că alegerile anticipate o să aibă loc, dar cu un guvern plenipotențiar de tehnocrați. Dizolvarea Parlamentului, potrivit lor, ar avea loc prin neconvocarea Parlamentului timp de 3 luni, iar în aceste 3 luni oricum e periculos să organizezi alegeri, pentru că e pandemie. Așa am ajuns la situația absurdă când totul e atât anapoda, încât singura propunere care are sens e a celor care au guvernat țara între 2016-2019, conduși din umbră de Vlad Plahotniuc și care s-au ținut cu dinții de fotoliu timp de o săptămână în iunie 2019.  

Ambasadorul SUA îndeamnă aleșii poporului să scoată țara din criză, și menționează că „politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta viitorul țării”. Pe canalele de telegram, desigur, deputatul socialist Bogdan Țîrdea s-a arătat revoltat că Dereck Hogan se implică în afacerile interne în țară. Numai că diplomatul american nu a zis nimic de Dodon sau socialiști, dar de politicieni sau infractori corupți. Oare este cumva asta un autodenunț? Dacă este, atunci socialiștii ce sunt – politicieni sau infractori corupți?   

Joi, 11 martie  

PSRM a decis ce va face în privința ultimatumului. Astfel, socialiștii se vor plânge la Curtea Constituțională, Consiliul Europei și Comisia de la Veneția. Totodată, aceștia insistă pe desemnarea Marianei Durleșteanu în funcția de premier. Slăbuț răspuns la ultimatum, am zice, dar e conform tradiției unui președinte care a tot amenințat 4 ani că scoate lumea în stradă, ajungând însă să fie deconectat de fiecare dată pentru 5 minute.  

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional proiectul Partidului Șor cu privire la activitatea farmaceutică, ce presupunea existența unor farmacii mobile.  

Vineri, 12 martie  

Igor Dodon s-a răzgândit din nou. Dacă săptămâna trecută menționa că Maia Sandu nu va fi deloc suspendată, de această dată, Dodon spune că nu exclude o suspendare a Maiei Sandu. Dar cine mai ține cont de declarațiile și piruetele lui Igor Dodon 

Ilan Șor vine cu un sfat către autoritățile de la Chișinău. Acesta spune că Moldova trebuie să ceară urgent ajutorul Israelului în lupta cu COVID-19. O propunere rezonabilă, atâta timp cât în cutiile cu vaccin de la Ierusalim trimise spre țara noastră s-ar regăsi și un anumit deputat fugar din țară, implicat în furtul miliardului. Așa, acceptăm cu mare drag acest dublu ajutor. 

Deputații au dezbătut timp de 5 ore un proiect de legi ce permite guvernului interimar să cumpere direct vaccin de la producători, dar și o declarație cu privire la „un armistițiu politic” în privința COVID-19. Mult, puțin? Puțin, foarte puțin.  Aproape nimic. De exemplu, poți cumpăra tare multe doze de vaccin, economisind bani pe deputați transfugi.  

Între timp, în Moldova 

În țară situația pandemi devine din ce în ce mai gravă. În această săptămână de două ori a fost bătut recordul cazurilor noi și de decese cauzate de COVID. Pe 11 martie, în R. Moldova au decedat, din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19, 37 de persoane. Printre aceștia s-a numărat și scriitorul Nicolae Dabija. Iar pentru că Parlamentul nu și-a făcut tema pentru acasă, a ținut un minut de reculegere și pentru scriitorul Spiridon Vangheli, care a fost internat cu COVID. Din fericire, tatăl lui Guguță este în viață și e în stare stabilă.  

 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.