Fiecare al treilea procuror a fost infectat cu Covid – 19

Julieta Saviţchi
14/03/2021

Unul din trei procurori a trecut prin infecţia Covid-19, iar doi angajaţi ai Procuraturii au decedat în urma complicaţiilor provocate de noul coronavirus. Unii dintre acuzatorii de stat au suportat boala repetat. Informația a fost confirmată pentru portalul Anticoruptie.md de reprezentanții Procuraturii Generale.

De la începutul pandemiei au fost infectati cu noul tip de coronavirus 307 angajați ai Procuraturii, dintre care 217 sunt procurori. Conform statisticilor prezentate de portalul magistrat.md, în Republica Moldova activează peste 680 de procurori. 

Infecția nu i-a cruţat nici pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nici pe adjunctul său, Ruslan Popov. Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, ne-a comunicat că administrația instituţiei a dispus încă cu un an în urmă o serie de măsuri pentru prevenirea infectărilor, valabile până în prezent. Scopul acestora este prevenirea și limitarea contaminărilor, asigurarea cu echipament de protecție individuală pentru prevenirea riscului de infectare cu coronavirus și pentru desfășurarea în condiții propice a activițătilor.

Portalul Anticorupţie.md a scris, în iunie 2020, că o bună parte din procurori ignoră normele elementare de prevenire a infectării cu noul tip de coronavirus. Atunci numărul contaminărilor în rândul procurororilor era egal cu 20.

Echipa CIJM a publicat recent o anchetă despre o petrecere dată într-un birou al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Situaţii Excepţionale, ignorându-se normele sanitare.

Precizăm că procurorii nu sunt incluşi în lista funcţionarilor publici care beneficiază de indemnizaţia de 16 mii de lei pentru infectare la locul de muncă.

Julieta Saviţchi
14/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii