/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ „Vreau să trec Prutul”. Deputatul român, George Simion, din nou nu a fost lăsat să intre pe teritoriul R. Moldova

missing
14 martie 2021, ora 15:53

Deputatul și copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, care intenționa să ajungă astăzi la Chișinău pentru a participa la înmormântrea scriitorului Nicolae Dabija, i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, George Simion a declarat că de la ultima încercare de a intra în țara noastră a trecut mai bine de un an și cere implicarea președintei Maia Sandu și implicarea ministerlelor de externe de la Chișinău și București să intervină pentru a i se permite accesul.

”În calitate de demnitar român cer intervenția Mnisterului de Externe și a președintei Maia Sandu. Nu mai sunt activist, sunt demnitar in Parlamentul României. Voi rămâne aici, în vamă, cât va fi nevoie. Eu nu plec de aici până nu mi se restabilește dreptul de a fi lăsat să trec Prutul”, a declarat George Simion.

În același video, deputatul susține că a încercat să intre în țară și cu ajutorul pașaportului diplomatic, însă la fel nu a fost lăsat să intre. Contactată de tv8.md, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat că deputatul George Simion are interdicția de a intra în țara noastră din 2018, iar această interidicție este valabilă pe un termen de cinci ani.

Ulterior, și insitiuția prezidențială a venit cu o reacție, după ce George Simion a cerut implicarea președintei Maia Sandu. Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției a declarat pentru tv8.md că aceasta „este o problemă ce poate fi soluționată doar pe cale legală, prin contestarea în instanță a interdicției de intrare în Republica Moldova”.

La data de 2 octombrie 2018 unionistul George Simion a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani și a fost îndepărtat de pe teritoriul R. Moldova. Interdicția a fost emisă de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Pentru o reacție în acest sens, l-am contacta pe actualul ministru al MAI, Pavel Voicu, însă acesta nu ne-a răspuns deocamdată.

Interdicția a fost pusă după ce la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Motivul inițial a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră. În același timp, autoritățile din România au negat afirmațiile spunând că tinerii au avut un comportament adecvat.

Atunci, la fața locului a mers și șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Fredolin Lecari. Ulterior, după discuții grupului de cetățeni români li s-a permis să intre în țară, cu excepția lui George Simion, căruia i s-a pus interdicția de a intra în țară „din cauza comportamentului agresiv”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram