15 martie, declarată zi de doliu național în legătură cu funeraliile scriitorului Nicolae Dabija

14 martie 2021, ora 16:54

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi decretul prin care ziua de 15 martie 2021, când vor avea loc funeraliile scriitorului Nicolae Dabija, este declarată zi de doliu național în toată țara.

Doliul național este instituit „în semn de adâncă tristețe, cauzată de trecerea în eternitate a renumitului scriitor, susținător de frunte al mișcării de renaștere națională, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, academician și istoric literar”, se arată în decret.

În conformitate cu decretul prezidențial, mâine în întreaga țară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12.00 în memoria poetului se va ține un moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

Totodată, autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea, în ziua de 15 martie 2021, a acțiunilor distractive în masă, iar redacțiilor ziarelor, posturilor de radio și de televiziune – să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Amintim că, vineri, 12 martie, s-a stins din viață scriitorul Nicolae Dabija. Acesta a fost internat luni, 9 martie, în Spitalul de Urgență, fiind infectat cu virusul COVID-19.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al scriitorului Nicolae Dabija va fi dus duminică în Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla. Despre aceasta a anunțat parohul bisericii Ioan Ciuntu. Cei care vor dori să-și ia rămas bun o vor putea face începând cu ora 17:00.

Luni, la ora 10:30 va avea loc prohodul, la ora 11.30 cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central Armenesc din Chișinău, iar la ora 12:00 va începe ceremonia de înmormântare.

Nicolae Dabija avea 72 de ani. Originar din localitatea Codreni, raionul Cimișlia, a fost un scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, din 2012.

În calitate de redactor șef al săptămânalului Literatura și Arta editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova.

Săptămânalul condus de Dabija a fost, în anii 1988-1989, cea mai importantă publicație care susținea revenirea limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram