‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGărgărița florilor de măr - apariția în livezi, realizare tratamente

Gărgărița florilor de măr – apariția în livezi, realizare tratamente

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Gărgărița florilor de măr, Anthonomus pomorum, este un dăunător care își face din ce în ce mai mult simțită prezența în livezile de măr, păr și gutui.

Cum să recunoaștem dăunătorul

Adultul gărgăriţei florilor de măr are corpul eliptic, de 5-6 mm lungime, de culoare cenuşie-brună. Pe partea dorsală este acoperit cu o pubescenţă, care formează pete de
culoare castanie-roşcată.

Capul este negru, cu ochii mari, convecşi.

Oul are 0,7 mm lungime, este eliptic, alb-lucios. Larva la completă dezvoltare are 5-8 mm lungime, este de culoare alb-gălbuie, arcuită, apodă. Pe partea dorsală prezintă 8 rânduri longitudinale de peri. Pupa are 3-4 mm lungime, este albă-gălbuie, alungită.

FOTO: botanistii.ro

Apariția dăunătorului în livezi, perioada de atac

În perioada rece iernează adultul, de obicei, în stratul superficial al solului, în jurul coletului pomilor, sub scoarță (care prezintă crăpături, fisuri pe unde poate pătrunde dăunătorul).

Aceștia apareatunci când temperatura aerului ajunge la 5-6 grade Celsius. De obicei, apariția adulților coincide cu fenofaza – umflarea mugurilor de rod, înfloritul podbalului – Tussilago farfara.

‹ adv ›

Producători din diferite zone ale țării deja au declarat prezența dăunătorului în livezi.

Dăunătorul se hrănește aproximativ 10 zile, apoi urmează împerecherea și depunerea ouălor. Timp de 10-15 zile, femela depune aproximativ 100 de ouă.

Pentru a proteja ouăle, femela roade un orificiu (gaură) în butonul floral, depune oul și îl acoperă cu un lichid asemănător cleiului.

‹ adv ›
Simptome de atac pe organele florale la măr; FOTO: Ilya Mityushev, Timiryazev State Agrarian University

Atacul cel mai mare este produs de larve, care consumă în totalitate organele interne ale florilor (ovar, stamina). Acestea din urmă nu se mai deschid, se usucă, bobocii florali rămân multă vreme atârnați pe ramuri, fiind cunoscuți popular sub numele de cuișoare.

Când se realizează tratamentul împotriva gărgăriței

Specialiștii nu recomandă grăbirea realizării tratamentelor prea devreme (dacă gărgărițele sunt încă în faza de hibernare) și nici realizarea prea târzie a acestora, altfel nu vor mai avea efect.

Se recomandă realizarea tratamentelor la apariția adulților și depășirea pragului economic de dăunare (PED) în fenofazele de umflare a mugurilor și buton roz. Tratamente sunt recomandate când 10-15% din mugurii florali sunt dezmuguriți.

Se recomandă a aplica produse la apariţia adulţilor, primăvara, când aceştia se deplasează prin mers, prin tratarea solului în livezi pe o rază de 10-20 cm în jurul pomului. Totodată, acestea se realizează în perioada de hrănire a adulţilor hibernanţi, care coincide cu umflarea mugurilor sau desfacerea solzilor de la mugurii florali.

Metode de combatere

Pentru captarea dăunătorului pot fi utilizate brâie capcană care se instalează cât mai curând posibil în livezi, pentru evitarea deplasării dăunătorului din sol în coroana pomilor.

Producătorii susțin că se dovedește a fi eficient și uleiul horticol în amestec cu un insecticid specific.

Printre produsele omologate se numără cele care conțin drept substanță activă acetamiprid, deltametrin, pirimifos-metil, cum ar fi Marvel, Parnas 500 EC, Alfa Prim 20 EC.

Există și prădători naturali ai gărgăriței, însă aceștia au o eficiență redusă.

Paraziți naturali ai gărgăriței

Vezi aici și metode de combatere a gândacului păros.

Bibliografie: Combaterea integrată a principalilor dăunători în plantațiile de măr, uaiasi.ro;

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›