Alexandr Slusari, dupa anunțul despre lockdown: „Eu ceva nu înțeleg”

Deputatul Alexandr Slusari își exprimă nedumerirea după ce șefa statului, Maia Sandu, a declarat că Președinția recomandă instituirea unei carantine generale timp de două săptămâni, precizând că de fapt, despre instituirea unei asemenea măsuri ar trebui să se ocupe specialiștii din domeniul medical.

Foto:

„Eu ceva nu înțeleg.

Nu sunt specialist în domeniul sănătății. Despre oportunitatea introducerii stării de urgență sub aspect anti-epidemiologic ar trebui să pronunțe reprezentanții breslei medicale. 

Dar lockdown total de minimum 2 săptămâni plus revenirea din el ar costa bugetului circa 6 mlrd lei. Plus e nevoie de achitat oamenilor și businessului compensații. Economiile cetățenilor și businessului după primul an de pandemie sunt epuizate. Evident e nevoie de atragere a asistenței financiare externe și rectificări semnificative a bugetului. Acest lucru poate face doar un guvern plenipotențiar.

Totodată, în perioada stării de urgență Parlamentul nu poate fi dizolvat. Deci alegerile anticipate oricum se amână în contextul situației pandemice și necesității vaccinării masive a populației.

Atunci eu nu înțeleg de ce criza pandemică fără precedent trebuie să fie administrată de un guvern interimar răsuflat și de ce acesta împreună cu Parlament urmează să fie impuși să încalce Constituția în privința gestionării finanțelor publice și semnării tratatelor internaționale. De dragul conjuncturii politice țara este împinsă în calea foarte-foarte periculoasă.

Eu nu înțeleg cu ce guvernul proeuropean cu mandat scurt, dar cu atribuțiile constituționale depline, în frunte cu Năstase, este mai rău decât executivul interimar a lui Ciocoi, omul, care este împovărat de funcția actuală și vorbește public despre acest lucru. Vreau șă cunosc cine va răspunde pentru eșecul acestui executiv iresponsabil cu mandat nedeterminat.

În câteva zile doamna președinte poate să încerce să rezolve problema investirii rapide a unui guvern proeuropean de coaliție, propus de Platforma DA. Nu pierde nimic. Dar țara are de câștigat”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit astăzi pentru a discuta situația pandemică din țară. Președinta Maia Sandu a cerut Guvernului interimar să vină, în decurs de 3 zile, cu propuneri către Parlament în vedere instituirii unei stări de urgențe în toată țara, pentru următoarele două săptămâni. Deocamdată nu este clar ce restricții ar prevedea o nouă stare de urgență.


Pub