Dezinformarea în Ucraina crează dubii față de vaccinul Covid-19

Ucraina a fost prinsă de geopolitica distribuției vaccinurilor între Rusia și Occident și s-a străduit să obțină orice doză. Acum, când deține destule doze, Ucraina se confruntă cu o nouă provocare: găsirea unui număr suficient de oameni care sunt dispuși să fie vaccinați.

Țara este atât de afectată de dezinformare cu privire la Covid-19, încât ezitarea vaccinului în Ucraina este printre cele mai pronunțate din Europa, chiar și în rândul medicilor și asistenților medicali.

Până în prezent în Ucraina au fost vaccinați puțin peste 23.000 de persoane dintr-o populație de 42 de milioane.

Presa ucraineană a transmis rapoarte despre flacoanele deschise de vaccin care se risipesc la spitale, deoarece nu s-au găsit suficienți medici și asistenți care să primească dozele.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și UNICEF au publicat un studiu în care se spune că Ucraina suferea de o „infodemie”, cu rețelele sociale „inundate de povești false” despre boală și vaccinare.

Politica internă tensionată a Ucrainei poartă o mare parte din vină

Oponenții președintelui Volodymyr Zelensky și-au direcționat criticile asupra celor două vaccinuri pe care administrația sa le-a folosit – unul de la Oxford-AstraZeneca și celălalt de la Sinovac – ambele s-au dovedit a fi sigure și eficiente în studiile clinice.

Ministrul ucrainean al sănătății, Maksym Stepanov, a declarat într-un interviu că lupta politică erodează încrederea în vaccinare. „Politicienii contribuie la neîncrederea oamenilor față de vaccinuri”, a spus el.

Oficialii din domeniul sănătății au spus că aproximativ o treime dintre medicii și asistenții medicali din țară au fost deja infectați cu coronavirus, iar restul sunt uniform împărțiți între cei care vor să fie vaccinați și cei care spun că nu au intenția de a lua niciunul dintre vaccinurile disponibile.

Stepanov a spus că atitudinile negative larg răspândite au fost rezultatul „multor știri false răspândite de membrii mișcării anti-vaccinare”.

Sursa: NYT
Sursa foto: REUTERS/Dado Ruvic

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.