Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul General, Ion Ceban a participat cu un raport la ședința Consiliului Suprem de Securitate

   2131

Primarul General, Ion Ceban, a participat astăzi la ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde a expus poziția municipalității referitor la măsurile care ar trebui de întreprins, în vederea diminuării /prevenirii infecției COVID-19 pe teritoriul municipiului.

Ion Ceban consideră că un plan național ajustat la situația pandemică curentă din republică și din capitală, ar trebui să fie examinat de Legislativ.

"Dacă în scenariul de intervenție imediată este prevăzut un Lokdown total, atunci trebuie să fie precizat cum se transpune aceasta cu situația localităților mari, precum capitala. Spre exemplu: dacă se decide sistarea activității agenților economici, precum sectorul HoReCa, piețele, ori alți reprezentanți ai mediului de afaceri, atunci ar trebui să fie prevăzut și un mecanism compensator pentru ei, deoarece altfel nu vor face față situației impuse", a precizat primarul.

Totodată, scenariile prevăzute ar trebui să coreleze cu capacitatea de răspuns a sistemului de sănătate: cea de spitalizare, de resurse umane și de dotări pentru asigurarea tratamentului pacienților.

Părțile au discutat inclusiv despre protocoalele care ar trebui revăzute și anume cele privind intervenția sistemului de medicină primară, cu monitorizarea la domiciliu a pacienților, care trebuie reglementate și implementate în practică; revizuirea protocoalelor de tratare a pacienților la distanță.

„Trebuie să existe indicatoare concrete de semnalizare a stării sănătății bolnavilor în zilele a V-a -a VII-ea de la infectare, când oamenii trebuie să  aibă un termometru și un pulsoximetru. Aceste lucruri ar trebui să fie asigurate pe viitor de Sistemul municipal de asigurări în medicină, pentru că pandemia mai durează. Acum avem o diminuare la capitolul adresări la Centrul COVID-19 Chișinău, iar pe această cale mulțumim autorităților centrale pentru intervenție imediată". 

Primarul general a mai ținut să menționeze că în actuala situație pandemică, și Strategia de comunicare utilizată trebuie să fie una comună și responsabilă. Iar cât privește situația transportului, edilul a spus că la capitolul dat este necesară sporirea numărului de unități, pentru ca în aceste spații aglomerate, să fie diminuat riscul de infectare al oamenilor.