Parlamentul a votat vicepreședinții Curții Supreme de Justiție. Deputați: „A fost un târg”

Crina Dumitriu
13/03/2021

Parlamentul a votat în seara zilei de vineri numirea magistratelor Tamara Chișca-Doneva și Nadejda Toma la conducerea Curții Supreme de Justiție. Judecătoarele vor îndeplini funcția de vicepreședinte a CSJ. Deputații au respins candidaturile judecătorilor Anatolie Minciună, Nicolae Șova și Viorica Puică. Mai mulți parlamentari au criticat decizia majorității care a votat, calificând-o drept un târg între politic și justiție.

Tamara Chișca-Doneva va fi numită în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pe un termen de patru ani, iar funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal, urmează să o exercite Nadejda Toma, timp de patru ani.

„De fapt, a avut loc o înțelegere politică pe seama justiției. Nu se cunosc motivele pentru care unii candidați au fost votați și care sunt motivele pentru care unii au fost respinși. Majoritatea celor care sunt în sală nu știu cine sunt judecătorii care urmează să fie votați. Sunt foarte multe speculații. Ceea ce ați făcut dăunează întregului sistem judiciar, dăunează candidaților care nu au venit aici să răspundă la întrebări. Un alt lucru este că veți discreta încă o dată instituția Parlamentului. A avut loc o înțelegere pe seama numirii acestor judecători”, declarat Dinu Plîngău, deputat al Platformei DA.

„Voi împărțiți judecătorii. Se aud informații că este un târg. Aveți grijă ce faceți, în spațiul public s-a vorbit că este o împărțire dintre doi lideri de partide. Este incredibil ceea ce faceți. Voi nu vreți să salvați justiția, voi vreți să vă salvați de justiție. Târgurile politice au mai fost în Parlamentul Republicii Moldova, iar ceea ce se întâmplă azi e culmea ipocriziei”, a spus  deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Nu este târziu să vă abțineți de la această porcărie. Această pată o să rămână. Nu doar juridică, dar și politică. Gândiți-vă ce faceți azi și care vor fi consecințele mâine”, a menționat Alexandr Slusari, vicepreședinte al Legislativului din partea Platformei DA.

Crina Dumitriu
13/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii