Transnistria începe vaccinarea cu dozele AstraZeneca, oferite de România

Valeria Vițu
13/03/2021
Gov.md

În regiunea transnistreană a început, vineri, campania de vaccinare împotriva coronavirusului. 1.810 doze de vaccin AstraZeneca, oferite de România, din prima tranșă, au ajuns la Tiraspol. Totodată, alte 600 de doze de vaccin, prin intermediul platformei COVAX, vor fi livrate Tiraspolului. Originea ambelor preparate este ascunsă, în continuare, atât de administrația din stânga Nistrului cât și de presa din regiune, scrie portalul Zonadesecuritate.md, citat de RFI. Așa-zisele autorități vorbesc însă deschis că sunt în așteptarea vaccinului Sputnik V. 

De la bun început, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a încercat să ascundă faptul că vaccinul vine din partea României, spunându-le oamenilor că lotul este oferit de Organizația Mondială a Sănătății. După care, Krasnoselski totuși a venit cu un mesaj de mulțumire pentru România. „Îmi exprim recunoștința părții române și tuturor partenerilor internaționali care ne ajută ”țara” în timpul pandemiei”a menționat Krasnoselski.

Totodată, șeful administrației de la Tiraspol vorbește despre vaccinul Sputnik V. „Aș dori, de asemenea, să menționez că, pe baza acordului nostru cu șeful adjunct al administrației prezidențiale din Rusia, Dmitrii Kozak, se rezolvă problema furnizării vaccinului rus Sputnik V, ceea ce va consolida potențialul în lupta împotriva pandemiei”, afirmă Vadim Krasnoselski.

Să spunem că, Ambasada României în Republica Moldova a venit cu mai multe precizări, după ce în spațiul public au apărut informații controversate legate de donația oferită de România.”Din donațiile de echipamente medicale și vaccinuri făcute de România Republicii Moldova la 19 și, respectiv, 27 februarie 2021, conform datelor publice furnizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, regiunii transnistrene i-au fost repartizate 1810 doze de vaccin AstraZeneca, 100.000 de măști chirurgicale, 10.000 de măști de protecție de tip FFP3, 9.000 combinezoane, 500 perechi de încălțăminte de protecție, 10.000 mănuși de unică folosință”, a precizat misiunea diplomatică.

Așadar, dozele AstraZeneca au ajuns, la 5 martie, în Tiraspol și Bender/Tighina. Vaccinarea va începe cu angajații spitalelor cu profil COVID, unitățile de reanimare și terapie intensivă. Ulterior, vor fi vaccinați lucrătorii din serviciul de ambulanță, departamentele de hemodializă și transfuzii de sânge. Treptat, imunizarea personalului va avea loc în toate instituțiile medicale, precum și în instituțiile sociale de tip închis, scrie Zonadesecuritate.md. 

După ce le vor fi administrate ambele doze de vaccin, locuitorii din stânga Nistrului vor primi certificate de confirmare. Doar cei care vor fi imunizați vor putea părăsi regiunea. Administrația de la Tiraspol va înregistra persoanele vaccinate într-un registru electronic. 

Peste 2.200 de persoane din regiunea transnistreană sunt infectate cu Covid-19, dintre care în jur de 1200 sunt tratate în spitale, 38 sunt în stare gravă, cinci sunt conectați la aparate de respirație asistată. Întrucât, în stânga Nistrului crește tot mai mult numărul cazurilor noi de Covid, începând de luni, 15 martie, va fi suspendată activitatea cinematografelor, cluburilor, precum și a caselor de cultură, dar și activitatea cluburilor sportive pentru copii, transmite RFI.ro

Valeria Vițu
13/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii