fbpx

„Statul nu poate să stea cu capul în nisip”. Cele 10 recomandări pe care Președinția le-a transmis Guvernului după ședința CSS

Președinția pledează pentru instituirea stării de urgență timp de două săptămâni – acesta a fost anunțul făcut de Maia Sandu sâmbătă seara, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Pe lângă declarația respectivă, șefa statului a transmis Executivului o listă de recomandări care ar urma să amelioreze criza pandemică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Statul nu poate să stea cu capul în nisip în timp ce situația devine tot mai gravă. Am comunicat celor prezenți viziunea noastră asupra modului în care putem opri răspândirea virusului. Acțiunile pe care le recomandăm Guvernului și Parlamentului se regăsesc în decizia de azi a Consiliului Suprem de Securitate.

Poziția Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Se recomandă Guvernului, în termen de trei zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri Parlamentului”, a punctat șefa statului în timpul declarațiilor de presă făcute după ședință.

Recomandările Președinției sunt:

  1. Numirea în regim de urgență a secretarilor de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și numirea conducerii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

  2. Modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Public, care să includă epidemiologi și medici.

  3. Activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei.

  4. Accelerarea campaniei de vaccinare, trecerea ei la etapa a II-a și crearea unui registru de programare online a cetățenilor pentru etapa de imunizare în masă.

  5. Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.

  6. Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienții tratați la domiciliu, pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.

  7. Extinderea capacității de testare.

  8. Compensarea pierderilor salariaților, patentarilor, altor profesii, cauzate de starea de urgență, cu minim 1000 lei pe săptămână.

  9. Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj în termen de trei zile.

  10. Crearea unei celule de comunicare strategică și combaterea activă a știrilor false despre pandemie.

Precizăm că, Republica Moldova a depășit în această săptămână bilanțul de 200.000 de îmbolnăviri. Mai mult de 4000 de persoane au decedat, capacitatea spitalelor este epuizată, iar numărul doctorilor răpuși de maladie (conform statisticilor oficiale) ajunge la 100.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button