image
Sursa foto: lci.fr

UE prelungește mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19

Comisia Europeană a decis prelungirea până la sfârșitul lunii iunie a mecanismului de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19, în contextul în care statele membre ale UE se confruntă în continuare cu întârzieri în livrarea dozelor de la AstraZeneca.

„Primele săptămâni de aplicare a acestui instrument au arătat că întreruperea comerțului, de care se temea multă lume, nu a avut loc. Odată cu introducerea măsurii, transporturile au fost autorizate în peste 30 de țări”, a declarat comisarul european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides a spus că producătorii de vaccinuri trebuie să-și respecte obligațiile contractuale față de cetățenii UE.

„UE exportă vaccinuri anti-COVID în volume semnificative, dovadă a angajării noastre în acest efort de solidaritate globală. Cu toate acestea, nu toate companiile își onorează acordurile cu UE, în ciuda faptului că au primit un avans care să le permită realizarea unei producții suficiente”, a spus Kyriakides.

Acest mecanism a fost utilizat recent în premieră de Italia pentru a bloca un export de vaccinuri AstraZeneca spre Australia, scrie digi24.ro.

UE a creat în ianuarie un mecanism de monitorizare a exporturilor de vaccinuri, în contextul unei dispute cu producătorul britanico-suedez, acuzat că nu îşi respectă obligaţiile contractuale. Mecanismul permite autorităţilor naţionale, în consultare cu Comisia Europeană, să blocheze exporturi spre ţări din afara UE, dacă blocul comunitar consideră că o companie nu şi-a onorat mai întâi angajamentele către UE.

Spre deosebire de alţi producători de vaccin împotriva COVID-19, precum Pfizer-BioNTech şi Moderna, AstraZeneca nu a livrat încă toate dozele promise Uniunii Europene. Compania a redus livrările promise de vaccin pentru primul trimestru de la 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocând dificultăţi de producţie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: