image
Sursa foto: Paula Bronstein

Guvernul afgan interzice fetelor în vârstă de peste 12 ani să mai cânte în public

Ministerul afgan al Educaţiei a interzis elevelor în vârstă de peste 12 ani să cânte la evenimente publice, mai puţin la evenimente exclusiv feminine, şi ca profesori bărbaţi să le predea muzica, o decizie denunţată de către o organizaţie afgană de apărare a drepturilor omului, care reproşează Guverului de la Kabul faptul că promovează discriminarea în funcţie de sex, relatează Al-Jazeera.

„Educaţia, libertatea de exprimare şi accesul la abilităţi artistice sunt drepturi de bază ale copiilor, indiferent de vârstă sau sex, Copiii, fetele şi băieţii, îşi pot exercita în mod egal şi liber drepturile în baza legii”, denunţă într-un mesaj postat pe Twitter Comisia Independentă Afgană pentru Drepturile Omului (AIHRC).

O purtătoare de cuvânt a Ministerului afgan al Educaţiei, Najiba Arian, a confirmat aceste interdicţii la postul TOLONews, subliniind că decizia se aplică în toate cele 34 de provincii ale ţării, scrie News.ro.

„Decizia a fost luată în urma unor plângeri ale familiilor cu privire la povara studiilor elevilor din liceu şi gimnaziu”, a declarat ea, fără să precizeze de ce această interdicţie vizează doar fete.

AIHRC îndeamnă ministerul să susţină libertatea, egalitatea şi apărarea copiilor şi ”să nu promoveze discriminarea pe bază de sex”.

Elevii afgani cântă adesea la ceremonii şi evenimente publice.

Fondatorul şi directorul Institutului Naţional Afgan de Muzică Ahmad Naser Sarmast condamnă, la rândul său, această interdicţie, pe care o consideră o ”încălcare clară a legislaţiei naţionale şi internaţionale şi a legislaţiei de bază în domeniile drepturilor omului, drepturilor copilului, drepturilor femeii, drepturilor muzicale şi a dreptului universal la libertate de exprimare”.

Institutul ”îndemană în mod deschis susţinătorii şi membrii comunităţii afgane şi internaţionale la solidaritate, pentru ca tinerele şi femeile din Afganistan să nu mai fie reduse niciodată la tăcere în muzică şi nici să nu le mai fie redusă la tăcere vocea”, se arată într-un comunicat.

În timpul regimului taliban, din 1996 în 2001, cântarea şi ascultarea muzicii sau scrierea de poezii şi cântece erau strict interzise.

După înlăturarea talibanilor de la putere, în urma invaziei americane din 2001, femeile afgane şi-au recăpătat unele drepturi, însă se tem că urmează să fie erodate în contextul în care Kabulul negociază un acord de pace cu talibanii, care luptă împotriva autorităţilor şi civililor de peste 20 de ani.

Ministerul afgan al Educaţiei a provocat un val de conamnări, anul trecut, în urma unui decret care prevedea ca elevii din primele trei clase să înveţe în moschei, în vederea formării unui ”spirit islamic”. Guvernul a fost nevoit să renunţe la această decizie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: