image
Sursa foto: jurnal.md

„Armistițiu politic” în Parlament în fața crizei pandemice; Oazu Nantoi: „Covid poate se va speria de această declarație”

Parlamentul a aprobat, cu 57 de voturi, o declarație privind armistițiu politic în fața crizei umanitare cauzată de pandemie în Republica Moldova. Deputații PAS, PPDA și PD nu au susținut proiectul propus de Pro-Moldova, argumentând că „nu ajută cu nimic”.

„Criza pandemică în Republica Moldova este agravată de criza politică și situația economică fragilă a statului și a cetățenilor. Conștientizând gravitatea situației, Parlamentul Republicii Moldova se angajează să acționeze, dincolo de poziții politice și promisiuni electorale, pentru a păstra societatea unită, solidară și pregătită să acționeze consolidat și în consens pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm. Este imperativ, dacă vrem să controlăm răspândirea virusului, să începem să controlăm apetitul pentru putere și să gestionăm lucrurile matur, profesionist și responsabil”, se arată în proiectul Declarației politice.

În acest context complicat, Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de organ reprezentativ suprem al poporului face apel la întreaga societate pentru unitate și responsabilitate personală în lupta cu pandemia.

În declarația Parlamentului se mai spune:

„Recunoscând dreptul președintei Republicii Moldova de a acționa liber și conform propriilor convingeri, subliniem că, la bază tuturor deciziilor, trebuie să fie prevederile Constituției.Constatând necesitatea unui consens național pe durata crizei pandemice, declarăm armistițiu tuturor disputelor politice și ne angajăm că îndreptăm toate eforturile și capacitățile noastre pentru diminuarea efectelor catastrofale ale pandemiei prin asigurarea unei guvernări responsabile a țării”.

În opinia deputaților din opoziție, declarația

„Marele absent din această declarație este cuvântul „corupție”. Noi am luptat cu pandemia și corupția. Încotro vă înclinați, considerați că această problemă nu agravează corupția sau discursul de corupție e pus la dezbateri poltice?”, l-a întrebat Dumitru Alaiba (PAS) pe Andrian Candu, unul dintre autorii proiectului de declarație.

„Am avut discuții cu colegii din ex, sunt adeoptul acelui proiect privind evaluarea judecătorilor din exterior. Lupta anticorupție nu trebuie să fie prin vorbe, scopul declarație e un semnat dat populației în întregime”, a spus Candu.

„Platforma DA pledează pentru instituirea unui Guvern. Noi vrem ca deznodământul blocajului să fie învestirea unui Guvern. Nu vedem altă ieșire. Cu grupări criminale nu vom face niciodată armistițiu politic. Pledați pentru mai multe împuterniciri acestui Guvern interimar?”, l-a întrebat Alexandru Slusari (PPDA).

„Nu, un Guvern în demisie e un Guvern în demisie. Curtea Constituțională a fost suficient de explicită. Considerăm că trebuie să existe un Guvern plenipotențiar, să fie negocieri autentice între președinte și fracțiuni”, a răspuns Andrian Candu.

„Sper că coronavirusul se va speria de această declarație și situația se va îmbunătăți. Acest proiect denaturează esența crizei politice din RM. E vorba de opinia cetățenilor care au votat la alegerile prezidențiale și dorința acestui Parlament care și-a pierdut reprezentativitatea”, a comentat Oazu Nantoi (PAS).

„Am mai avut declarații votate în Parlament, dar care nu au fost respectate. Poate ar fi cazul să indicăm acțiuni concrete. Dacă și se votează, nu există garanție că, peste zece minute, colegii nu se vor certa ca la ușa cortului”, a propus Dinu Plângău (PPDA).

„Când PD a venit în Parlament cu o declarație privind traseismul politic, imediat acest fenomen a luat amploare. Nu aveți temerea că după această declarație, va urma un adevărat cataclism politic?”, l-a întrebat Maria Ciobanu (PPDA) pe Andrian Candu.

„Asta și sperăm că imediat se va forma o majoritate parlamentară și președintele va veni cu un candidat la premier, apoi vom vota Guvernul. Ironic m-ați întrebat, ironic v-am răspuns”, a spus Candu.

Și liderul PD Pavel Filip a fost de-acord că o declarație anterioară privind traseismul politic nu a fost respectată de deputați. „Un subiect care nu ajută cu nimic se discută cel mai mult. E doar o declarație, votăm și nu se schimbă nimic”, a menționat Filip.

„Noi descântece nu votăm. Propun să trecem la alt subiect”, a menționat și liderul fracțiunii PAS Igor Grosu.

La propunerea socialistului Vasile Bolea, în textul declarației a fost inclus un îndemn către președintele Maia Sandu să lanseze consultările cu fracțiunile din Parlament.

Noutăţile partenerilor

comentarii: