image
Sursa foto: Digi24

Marinari români răpiți de pirați în Golful Guineea; Ministerul de Externe al României a convocat Celula de criză

Un vas cu navigatori români a fost răpit în largul coastelor statului Benin, Golful Guineea. Ministerul Afacerilor Externe a convocat celula de criză, transmite Digi24.

Presa internațională a transmis că răpirea vasului cu navigatori români a avut loc joi în largul coastelor statului Benin, fiind implicată nava „Davide B”.

În acest incident ar fi fost răpiți mai mulți navigatori, iar printre ei sunt și cetățeni români.

În acest context, la Ministerul Afacerilor Externe a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională pentru a se începe demersurilor necesare „pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri”.

Adrian Mihălcioiu, de la Sndicatul Navigatorilor, a declarat că zona în care au fost răpiți navigatorii este extrem de periculoasă.

Golful Guineea a devenit în ultima perioadă de timp un loc foarte periculos pentru navigație pentru că acolo se întâmplă foarte multe atacuri împotriva navelor comerciale de către formațiuni înarmate, bande de pirați, acești teroriști ai mărilor, care nu de puține ori atacă și nu pleacă cu mâna goală de la navă, tot timpul găsesc navigatori pe care îi iau ostatici și apoi cer răscupărare. Se întâmplă și lucruri grave cu navigatorii care sunt în mâinile piraților. Am avut navigatori careau decedat până când să fie eliberați”, a spus Mihălcioiu.

Ministerul Afacerilor Externe a  convocat Celula de criză interinstituțională:

Cu privire la informațiile de astăzi din mass-media internaționale privind un incident produs la data de 11 martie 2021, în largul coastelor statului Benin, în care a fost implicată nava „Davide B” și care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, în contextul în care în componența echipajului sunt și cetățeni români, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia.”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: