image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Modificări la legea privind controlul averii și intereselor personale, aprobate de Parlament; ANI a criticat proiectul

Parlamentul a aprobat în prima lectură, un proiectul prin care este modificată procedura de constatare a încălcărilor regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.

Inițiativa legislativă care aparține unui grup de deputați din fracțiunea PD prevede stabilirea unui termen de doi ani, în loc de trei ani, din momentul efectuării activității administrative pentru efectuarea controlului în vigoare, iar în caz de constatare a unor nereguli, persoana să poată fi sancționată în interiorul acestui termen, în cazul aleșilor locali, conducătorilor și adjuncților acestora din instituțiile de învățământ publice și din instituțiile medico-sanitare publice.

Autorii propun și obligativitatea de a efectua verificări prealabile la executarea controlului averii și intereselor personale.

De asemenea, urmează stabilirea unui termen maxim de efectuare a controlului și anume 3 luni de la inițiere, stabilirea posibilității contestării procesului verbal de inițiere a controlului sau de refuz al inițierii acestuia.

„Proiectul respectiv a fost elaborat întru combaterea lacunelor în legislația care reglementează procedura de declarare a averii și intereselor personale, dar și în vederea asigurării aplicării corecte a acesteia”, a declarat deputatul Igor Vremea, unul dintre autorii proiectului.

Anterior, ANI a criticat proiectul de lege și a atenționat că „sub paravanul „grijei” față de aleșii locali și alți subiecți din instituțiile de învățământ publice și din instituțiile medico-sanitare publice, pe care o invocă autorii acestui proiect, de fapt, se ascund alte adevăruri și interesele personale de a scăpa ”„basma curată” din procedurile de control în care sunt vizați unii deputați.

„Deși, Direcția generală juridică a Parlamentului și CNA au avizat negativ acest proiect de lege, semnalând despre admiterea mai multor încălcări procedurale de ordin juridic la elaborarea acestuia, lipsa de argumentări în nota informativă și au fost identificați factori și riscuri de corupție, totuși proiectul a fost inclus pe agendă”, se arată într-o notă informativă a ANI.

Noutăţile partenerilor

comentarii: