image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Carburanții se scumpesc din nou, la o săptămână de la cea mai recentă majorare

Carburanții se scumpesc în această noapte. O companie a afișat deja noile prețuri. Este de vorba de aproape un leu pentru litrul de benzină. Scumpirea vine la o săptămână de la cea mai recentă majorare la produsele petroliere.

Una dintre cele mai mari companii petroliere din țară a afișat deja prețurile majorate. Astfel, în medie, scumpirea este cu un leu. Benzina cu cifra octanică A-95 a ajuns să coste 19 lei și 25 de bani, iar motorina a depășit prețul benzinei de la sfârșitul anului 2020 și costă acum 16 lei și 25 de bani.

O scumpire cu aproximativ 40 de bani a fost înregistrată și la gazul lichefiat. Acum, el fi procurat la un preț de 11,39 lei per litru.

Scumpirea benzinei a fost subiect de discuție și în plenul Parlamentului. Directorul ANRE, Veaceslav Untilă, le-a declarat deputaților că prețurile la carburanți au fost majorate intenționat.

La începutul lunii februarie, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat audieri cu privire la situația de pe piața carburanților. În cadrul acestora, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66 la sută din benzinării, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de zece la sută.

Precizăm că doar în luna februarie carburanții s-au scumpit de trei ori în RM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: