(video) Ședința Parlamentului, încheiată. Cele mai importante proiecte aprobate astăzi de deputați

Parlamentul se întrunește astăzi, 12 martie, în ședință plenară. Deputații urmează să examineze mai multe proiecte de lege, printre care proiectul înaintat cu titlul de inițiativă legislativă de către membrii Biroului permanent pentru modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative. Proiectul prevede posibilitatea procurării vaccinelor anticoronavirus prin derogare de la Legea privind achizițiile publice.

Foto:

(22:42) Ședința a fost închisă, imediat după audierile privind situația de la Arena Chișinău.


(22:00) În timpul audierilor privind situația de la Arena Chișinău, mai mulți deputați au părăsit sala.


(21:00) Proiectele 420 și 421 au fost votate. Tamara Chișca-Doneva va fi numită în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pe un termen de 4 ani. Funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal, urmează să o exercite Nadejda Toma, timp de 4 ani.


(20:20) Deputații examinează proiectul de hotărâre privind numirea în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ.

„ Îmi pare rău că nu este în sală. Nu vă întreb de faimoasa decizie gemeni, la participarea doamnei în invalidarea mandatului lui Năstase în 2018, avere, ce au scris, ce a spus Nagacevschi și Chicu. Dumneavoastră cunoașteți legatura doamnei cu Platon și că feciorul dumneaei a lucrat în acest sistem și o fost în permanență la mai multe bănci conduse de Platon și dacă conștientizați că votați un judecător al lui Platon”, a spus Slusari.


„Nu cunosc și nu știu cât de etic să dăm intrebări despre viața personală a doamnei. Feciorul poate să își aleagă ce funcție și ce institutie dorește”, a răspuns Bolea.


Dinu Plîngău a solicitat amânarea subiectului și examinarea ulterioară cu prezența candidaților.


(19:51) Deputații au acordat vot de neîncredere ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al acesteia.

(18:30) Șeful ANRE fiind întrebat ce salariu ridică, acesta a menționat că nu este un secret și că primește lunar 41 mii lei. 

„Nu este secret. Atunci când Republica Moldova a devenit parte componentă a comunității energetice, noi am semnat o convenție și sunt niște cerințe. Una dintre cerințe din convenție este ca salariile lucrătorilor ANRE să nu fie mai mic decât salariile operatorilor care sunt reglementați. Directorul general are 41 de mii de lei, cifra medie pentru un angajat este de la 21 până la 27 de mii de lei”, a spus Untilă. 

„Este clar că cu un salariu de 41 de mii de lei, poți să îți permiți și combustibil cu 41 de lei pentru un litru”, a adăugat Novac.

(17:49)Un operator de pe piața produselor petroliere a majorat esențial prețul la carburanți. Consider că nu este întâmplător faptul că această majorare s-a produs cu câteva ore înaintea audierilor parlamentare. Eu aș putea explica acest fapt prin discuțiile tot mai intense despre schimbarea mecanismului prețurilor la produsele date. Audierile din cadrul ultimei ședințe de astăzi a „Comisiei economie, buget şi finanţe” la care au participat conducătorii celor mai mari companii petroliere din țară au confirmat voința majorității de a trece la forma de plafonare”, a declarat Untilă.

(17:38) Deputații examinează ordinea de zi în continuare. După pauză primul subiect este audierile cu privire la creșterea prețurilor la carburanți și produsele petroliere.

(17:37) În sală sunt prezenți 53 de deputați.

(17:32)  Preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi roagă deputații să revină în ședință. „Stimați președinți de fracțiune, vă rog să vă aduceți deputații în sală, inclusiv și pe cei care fumează prea mult.”

(16:57) Deputații au luat o pauză pentru 30 de minute.

(16:17) Deputații, în unanimitate, cu 81 de voturi au susținut propunerea. Zinaida Greceanîii: „Iaca aceasta-i coaliție, mai înțeleg și eu.”

(16:19) Se propune scutirea „Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici” de plata drepturilor de import al unui pian, procurat din donații.Valoarea estimată a noului pian, de marca Petrof P284 MISTRAL, anul fabricării 2021, este de peste 76 mii euro.

(16:15) Cu 71 de voturi proiectul de le a fost votat. Proiectul are drept scop modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale și, prin urmare, creșterea coeficientului de indexare.

(16:12) Alexandr Slusari: „Avem un haos guvernamental. Încotro noi mergem? Eu încă o dată chem și pe președinte și pe fracțiunile parlamentare măcar pe cele care nu au legătură cu grupările parlamentare, haideți mai repede să găsim numitor comun și să încercăm să învestim un Guvern. Ceea ce facem noi astăzi n-a fost niciodată în istoria de 30 de ani. Noi degrabă dacă o să mergem pe această pistă trebuie să aruncăm constituția. Constituția nu poate fi încălcată chiar și în situația de criză inedită, dar noi luăm această linie.”

(15:43) Un alt subiect pe ordinea de zi este Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, legea privind sistemul public de pensii și legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.

(15:40)  În scopul sporirii eficienței și eficacității gestionării mijloacelor financiare alocate în fondul Oficiului Național al Viei și Vinului, cadrul regulator aferent activității din domeniu va fi revizuit. Astăzi, a fost votat de către deputați, un proiect de modificare a Legii în acest sens.

(15:20) Proiectul de hotărâre pentru adoptarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la armistițiu politic în fața crizei umanitare cauzată de pandemie în R. Moldova nr. 67 din 12 martie 2021, a fost votat.

În Declarație se arată că pandemia de Covid-19, declanșată în 2020 a afectat grav întreaga umanitate. Republica Moldova bate zilnic propriile recorduri la numărul de teste pozitive la Covid-19. Țara a pierdut peste 4 mii de oameni în acest an de pandemie. Criza pandemică în Republica Moldova este agravată de criza politică și situația economică fragilă a statului și a cetățenilor.

„Conștientizând gravitatea situației, Parlamentul Republicii Moldova se angajează  să acționeze, dincolo de poziții politice și promisiuni electorale, pentru a păstra societatea unită, solidară și pregătită să acționeze consolidat și în consens pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm”, se arată în Declarație.

(14:48) Următorul proiect care se supune examinării este proiectul de hotărâre nr. 67.

(14:41) Se supune votului aprobarea în întregime în lectura a doua a proiectului nr. 62 din 10 martie 2021.

Proiectul de lege care vizează modalitatea de procurare simplificată și rapidă a vaccinurilor anticoronavirus, a fost votat, astăzi, de deputați, în prima și în cea de-a doua lectură, finală.

(14:35) Deputații au revenit în ședință după pauză. Deputații continuă să examineze ordinea de zi.

(12:41) Deputații au luat o pauză până la 14:10.

(11:30) Petru Burduja: „Ca să fie clar este vorba de procurarea minim 1 milion de vaccin, e vorba de 137 de milioane de lei, dintre care fondul de rezervă 60 de milioane, fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală - 36 de milioane și din sursele ministerului 41 de milioane.”

(11:23) Veaceslav Nedelea: „Prin proiectul propus noi intenționăm să creăm condiții pentru participarea tuturor, atât a producătorilor, cât și a depozitelor farmaceutice, atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare. În cazul în care vor fi întrunite toate cerințele solicitate pentru ofertele înainte va fi selectată cea care va avea un preț cât mai accesibil. În cazul în care noi vom restricționa, vom include nemijlocit mențiunea că pentru producători autohtoni, atunci noi restrângem concurența și încălcăm principiile legii achiziției publice.”

(11:21) Secretara de stat a Ministerului Sănătații, Tatiana Zatîc menționează că proiectul de lege prevede și micșorarea perioadei de licitație, prevede o procedură deschisă cu publicare în buletinul european, vor fi achiziții internaționale cu drept de participare a operatorilor economici, care include și producătorii locali în această listă.

(11:18) Petru Burduja: „Se propune stabilirea unor perioade mai restrânse între data publicării anunțului de participare în buletinul de achiziții publice și data limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă. Plata în avans pentru achizițiile publice privind vaccinele anti-Covid-19, având în vedere importanța extraordinară a prezentului proiect de lege, se propune ca proiectul prenotat să intre în vigoare la data publicării acestuia în monitorul oficial al R. Moldova.”

(11:16) Majoritatea membrilor Biroului Permanent au venit miercuri cu o legislativă ce ține de procurarea vaccinului anti-Covid. Petru Burduja prezintă această inițiativă legislativă din 10 martie 2021.

(11:15) Deputații încep să examineze subiectele pe ordinea de zi.

(11:02) Zinaida Grecenîi a menționat că scriitorul Spiridon Vangheli a decedat. La câteva minute Litvinenco a cerut să fie verificată informația, în contextul în care zilele trecute scriitorul se simțea mai bine. Ministra Sănătății interimară a intervenit și a menționat că dumnealui într-adevăr este în viață, iar starea de sănătate este stabilă.

(10:54) Propunerea privind excluderea proiectelor nr.420 și 421 nu a întrunit numărul de voturi.

(10:50) După numărarea voturilor, Grecenîi le-a solicitat să găsească limbă comună în privința acestui proiect.

(10:47) Vasile Bolea a precizat că într-adevăr a existat o asemenea solicitare, însă a urmat starea de urgență care a pus pe stop definitivarea acestui proiect.

„Până când el nu este pregătit, nu avem raport pentru a doua lectură”, a comentat Bolea.

(10:45) Doina Gherman a propus includerea pe ordinea de zi a proiectului 301 din iulie, votat în 2016. Acest proiect a fost aprobat o dată, pe 6 martie 2020, însă la propunerea lui Vasile Bolea a fost exclus cu solicitarea de a fi transferat la altă ședință, de la această solicitare proiectul nu a fost definitivat și elaborat. „Să avansăm și să votăm în a doua lectură”

(10:37) Proiectele propuse de Dumitru Alaiba și Dan Perciun nu au fost incluse pe ordinea de zi.

(10:33) Andrian Candu a propus să fie introdus pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre cu nr. de înregistrare 67, ce ține de adoptarea unei declarații ce ține de consolidarea forței politice în lupta acestei crize umanitare prin care trecem. Propunerea sa a fost inclusă.

(10:31) Liviu Vovc, deputat platforma DA a solicitat includerea în ordinea de zi a proiectului 43, care ține de modificarea articolului 13 din legea privind sistemul public de pensie și anume o soluție pentru ca pensiile să fie indexate la 1 aprilie. Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

(10:18) Proiectul 249 din partea Platformei DA nu a fost inclus pe ordinea de zi.

(10:11) Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria scriitorului Nicolae Dabija, care s-a stins din viață din cauza Covid-19.

Zinaida Greceanîi: „Este regretabil, pierdem și oameni talentați și oameni de rând.”

(10:10) Cu întârziere de 10 minute, ședința Parlamentului a început. La ședința de astăzi sunt prezenți 91 de deputați.

(10:07) Se pare că deputații se rețin, ședința Parlamentului încă nu a început.

Urmăriți live pe UNIMEDIA:



Pub