Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrații au emis mandat de…

Magistrații au emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele șefului de departament al BNM, Ion Ropot

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au emis vineri, 12 martie, mandat de arestare pentru 30 de zile pentru șeful de departament al Bancii Naționale a Moldovei, Ion Ropot.

„A fost plasat în arest pentru un termen de 30 de zile, în baza învinuirii de abuz de serviciu. Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul investigării dosarului „fraudei bancare”, pe segmentul gestionării garanțiilor bancare acordate de către BNM instituțiilor financiare: Banca de Economii, Unibank, Banca Socială”, se menționează în nota informativă emisă de PCCOCS.

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au desfășurat joi, 11 martie 2021, percheziții la domiciliul și în biroul de serviciu al fostului administrator special al Băncii de Economii din Moldova(BEM), Ion Ropot, care deține și funcția de șef de departament al BNM.

Anterior Procuratura Anticorupție a desfășurat mai multe acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei. În aprilie 2020, acțiunile procesual-penale au avut loc în contextul investigării dosarului privind frauda bancară și s-au soldat cu reținerea unui actual și fost viceguvernator, Ion Sturzu și respectiv Emma Tabîrță, precum și a unui șef de direcție de la BNM, dar și a lui Dorin Drăguțanu. Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.