Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Parlamentul a acordat „vot…

VIDEO Parlamentul a acordat „vot de neîncredere” ANRE-ului

sursa foto: parlament.md

Deputații din Parlament au acordat vineri, 12 martie, „vot de neîncredere” Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova (ANRE) și au solicitat demisia Consiliului de Administrație al instituției. Se întâmplă după ce, Veaceslav Untilă, directorul general al ANRE a fost audiat în plenul Legislativului în legătură cu ultimele scumpiri la carburanți și produse petroliere.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat de către majoritatea parlamentară, însă acesta nu are consecințe juridice.

„Parlamentul declară activitatea ANRE și a Consiliului Concurenței drept fiind ineficientă. Parlamentul îi acordă vot de neîncredere” Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și solicită demisia Consiliului de Administrație”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

În cadrul audierii, deputații din aproape toate fracțiunile parlamentare au criticat activitatea ANRE.

Directorul ANRE a declarat că instituția pe care o administrează nu dispune de competențe și atribuții care ar permite să intervină direct în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

Totodată, Untilă susține că unica soluție este subvenționarea prețurilor din partea statului.

ANRE este acreditată cu dreptul de a licenția activitatea din piața produselor petroliere și de a monitoriza respectarea nivelului de rentabilitate prin efectuarea controalelor tematice și verificarea informațiilor prezentate de operatorii licențiați. În conformitate cu cadrul legal, ANRE nu dispune de competențe și atribuții care ar permite instituției să intervină direct în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere care se stabilesc de fiecare operator în parte, în baza principiilor de piață. Dacă ne dorim prețuri mici, atunci unica soluție este subvenționarea prețurilor din partea statului. Alte soluții teoria economică nu cunoaște”, a mai spus Untilă.

La 24 februarie, carburanții s-au scumpit la numai o săptămână de la ultima scumpire. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa la unele stații PECO 18 lei și 50 de bani, iar prețul motorinei era de 15 lei și 87 de bani litrul.

La 17 februarie, după o nouă scumpire, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa 18 lei și 25 de bani, iar prețul motorinei este de 15 lei și 55 de bani litrul.

Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.