Tekwill și la Comrat. Găgăuzia vrea să fie o forță în domeniul IT

Centrul Tekwill ar urma să se extindă și în regiunile Moldova, iar printre destinații este Comratul. Potrivit unui Memorandum de Înțelegere între Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia și TEKWILL, în regiune vor fi operate mai multe investiții în educație și pregătirea forței de muncă locală în domeniul TIC, încurajarea afacerilor bazate pe inovații, dar și crearea unui centru de excelență în IT. Acțiunea face parte din angajamentul de extindere al TEKWILL – proiect important pentru dezvoltarea sectorului IT din Moldova, implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei.

Am discutat cu Olesea Covric, directoare adjunctă a Agenției pentru Investiții a UTA Găgăuzia, care este responsabilă de contribuția statului în acest proiect.

– Cum a venit ideea de a dezvolta Tekwill și la Comrat? 

Tekwill este probabil unul dintre cele mai de succes proiecte din Moldova, care include parteneriate durabile ale celor mai importanți actori, inclusiv autoritățile centrale, universități, afaceri, societatea civilă etc. Companiile IT locale, precum și venirea marilor companii internaționale, promovând cultura și valorile industriei IT, creează o comunitate și un ecosistem pentru o creștere organică convenabilă a potențialului uman.

Realizând cele de mai sus și dezvăluind că sfera IT este importantă din punct de vedere strategic pentru regiunea UTA Găgăuzia, totul s-a dovedit destul de organic, acest proiect de succes are nevoie de regionalizare și avem nevoie de această experiență avansată în instrumentele necesare și îndrumarea sensibilă a echipei care a mers pe acest drum.

– Ce așteptări aveți de la acest proiect?  

IT-ul este, în primul rând, oamenii care știu să se înțeleagă cu un computer. Acest lucru duce la concluzia că, dacă dorim să dezvoltăm acest sector, trebuie să maximizăm numărul de persoane cu abilitățile necesare, desigur prin formare. Așteptările noastre sunt chiar acolo, înțelegem că Tekwill arată rezultate excelente în învățarea de la mic la mare, respectiv din copilărie. Ne așteptăm, în primul rând, ca prin programele Tekwill să se accelereze și să îmbunătățească calitatea educației populației și să ocupe, treptat, o parte a pieței IT din Moldova care oferă servicii de calitate.

– La ce etapă se află acum proiectul? Când va fi lansarea?  

Am semnat deja un acord de parteneriat cu reprezentanții Tekwill și facem tot ce este necesar pentru lansarea proiectului până la sfârșitul anului.

– Să spunem așa – ce activitate va fi disponibilă pentru un tânăr din Găgăuzia, cu inițiativă, din prima zi la Tekwill?  

Pentru un tânăr centrul Tekwill din Comrat este, în primul rând, o platformă pentru instruire, un loc pentru întâlnirea cu oameni interesanți, este o oportunitate de asși tartup-ul sau, după instruire, de a deveni parte a unei echipe într-o anumită companie.

– Intenționați să atrageți cu acest proiect și tineri din alte regiuni ale R. Moldova -Cahul, Cimișlia, Leova, chiar Chișinău, prin anumite facilități?

Găgăuzia este o regiune deschisă și ospitalieră, ne bucurăm întotdeauna că avem oaspeți, avem ce să arătăm, avem o moștenire culturală bogată, o bucătărie foarte delicioasă, peisaje fascinante și locuri minunate pentru odihnă activă și culturală. În viitor, dacă tinerii vor să se mute în regiune și să lucreze cu noi, atunci cu deschiderea maximă a autorităților îndreptate către oameni, îmbunătățirea infrastructurii, chiria ieftină, posibilitatea de a studia și de a fi angajați pentru a lucra cu câștiguri decente, tinerii vor avea, de asemenea, o varietate de activități de agrement.

– Care este situația din prezent în regiunea Găgăuzia în privința sectorului IT?

Industria IT din Găgăuzia abia se formează. Atragem companii și implementăm proiecte pentru formarea personalului în domeniul IT, deoarece aceasta este principala valoare pentru companiile care decid să își deschidă birourile într-o anumită regiune. Astăzi în Găgăuzia activează mai mult de 5 companii în domeniul IT, cu care purtăm un dialog constructiv, direcționându-i către tinerii din regiune și instituțiile de învățământ.

– Cum arată cel mai optimist scenariu în privința dezvoltării acestui sector în regiunea Găgăuzia?

Am vrea să putem opri migrarea minților tinere către alte state cât mai mult posibil, oferindu-le abilitățile necesare și locuri de muncă bine plătite, adunându-i în comunități prietenoase prin crearea unui sistem echilibrat, cu o cultură a startup-urilor, muncă în echipă. De asemenea, este important să atragem treptat mari investitori naționali și străini în regiune și să organizăm în mod sistematic evenimente la care să aflăm secretele sectoarelor relevante.

– Văd totuși că pe site-ul Universității din Comrat, unde ar urma să fie amplasat Tekwill, deocamdată nu este, o facultate de exemplu, dedicată în totalitate sectorului IT. Cum planificați implicarea mediului academic din regiune în acest proiect?

De anul trecut Universitatea de Stat Comrat implementează programele Tekwill, profesorii noștri au reușit să obțină o subvenție și să devină o parte a regionalizării acestui proiect și, de asemenea, predăm IT în cadrul programelor universitare. Da, multe trebuie schimbate și adaptate noilor realități. Este demn de remarcat faptul că s-au făcut deja pași specifici, în 2021 universitatea și 4 companii IT din regiune au semnat un acord de cooperare și s-au angajat să actualizeze în comun planurile de învățământ, să ia studenți pentru stagii și să implementeze proiecte comune. Avem deja progrese serioase în această direcție și acesta este doar începutul.

– Cum și prin ce strategie ați dori să promovați studiile în domeniul IT în regiune?

Astăzi a fost creat un grup de lucru în regiune, format din reprezentanți ai autorităților, universității, afacerilor și societății civile. Acest grup de lucru a fost creat pentru a dezvolta și implementa un plan de acțiune pentru dezvoltarea IT & BPO în regiune. În acest moment, există o versiune preliminară a măsurilor care vor fi luate pentru anul viitor.

– Cât de receptive sunt autoritățile de la Chișinău în tot acest demers?

Trebuie remarcat faptul că astăzi toate părțile interesate, în special și reprezentanții autorităților centrale înțeleg clar importanța dezvoltării sectorului IT nu numai în capitală, ci și în regiuni. Simțim sprijin, oamenii sunt gata să împărtășească experiența lor, procesele sunt simplificate și barierele artificiale nu sunt create.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.