07:56:21 25.04.2024
Stiri

„Limba noastră” și „valori naționale”: Cum EVITĂ Guvernul și Parlamentul cuvântul „ROMÂN” în necrologurile dedicate lui Nicolae Dabija care a vorbit de la toate tribunele despre faptul că basarabenii sunt români

Actualitate 12.03.2021 12:12 Vizualizări2161 Autor: Ziarul National
„Limba noastră” și „valori naționale”: Cum EVITĂ Guvernul și Parlamentul cuvântul „ROMÂN” în necrologurile dedicate lui Nicolae Dabija care a vorbit de la toate tribunele despre faptul că basarabenii sunt români Moldpres


Președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, și premierul interimar Aureliu Ciocoi au semnat în această dimineață necrologuri dedicate scriitorului Nicolae Dabija, răpus de COVID-19.

Și deputații au ținut un moment de reculegere în memoria unui reprezentant important al Mișcării de Renștere Națională din Basarabia.

Nicolae Dabija este semnatar al Declarației de Independență a R. Moldova, pentru desprinderea de Uniunea Sovietică, iar săptămânalul „Literatura și Arta”, al cărui redactor-șef a fost decenii la rând, a fost, în anii 1988-1989, cea mai importantă publicație care susținea revenirea limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească.

Totodată, intelectualul Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Române, a vorbit în editorialele sale, dar și de la toate tribunele despre faptul că basarabenii fac parte din poporul român.

CITIȚI și Mesajul Ambasadei României în R. Moldova la moartea lui Nicolae Dabija: „Literatura română și spațiul românesc suferă o grea pierdere prin decesul marelui scriitor Nicolae Dabija”

Cu toate acestea, conducătorii de astăzi ai R. Moldova evită să scrie despre „limba română” sau „valorile naționale românești” atunci când îl comemorează pe Nicolae Dabija.

„Pe tot parcursul vieții s-a dedicat fără rezerve și fără compromisuri literaturii și valorilor naționale”, se arată în necrologul semnat de Zinaida Greceanîi.

„A părăsit această lume un om care și-a dăruit întreaga viață culturii și limbii noastre”, evită și premierul interimar Aureliu Ciocoi să vorbească despre limba română pe care a „cântat-o” Nicolae Dabija toată viața.

Vedeți mai jos textele celor două necrologuri semnate de șefii Parlamentului și Guvernului de la Chișinău:

NECROLOG – Nicolae DABIJA

Nicolae DABIJA (15.07.1948 – 12.03.2021)

O veste tristă a venit în Republica Moldova – a încetat din viață Nicolae DABIJA, scriitor, publicist, istoric literar, om politic, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova.

În perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al URSS, iar în anii 1990-1994 și 1998-2001 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Nicolae DABIJA este autorul numeroaselor romane, poezii, eseuri și manuale, afirmându-se în țară și peste hotare ca un creator talentat și prolific. Esența adâncă și forma expresivă a operelor sale l-au făcut să devină cunoscut încă de la începutul activității de creație și să câștige pentru totdeauna simpatia cititorului.

A fost membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, deținător al numeroaselor premii și titluri onorifice oferite în Republica Moldova și peste hotarele țării, fiind decorat cu distincția supremă a statului – Ordinul Republicii.

Pe tot parcursul vieții s-a dedicat fără rezerve și fără compromisuri literaturii și valorilor naționale.

Suntem profund îndurerați de această pierdere mare. În aceste momente de mare tristețe, transmitem condoleanțe și compasiune familiei îndurerate, colegilor și prietenilor de pretutindeni.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Zinaida GRECEANÎI, președintele Parlamentului Republicii MOLDOVA

***

N
ecrolog Nicolae Dabija

La 12 martie 2021, s-a așternut doliu asupra culturii naționale prin stingerea din viață a academicianului, scriitorului, istoricului literar, Nicolae DABIJA.

Nicolae DABIJA s-a născut la 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimișlia. În perioada 1966 – 1972 a studiat în cadrul Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Ziaristică. Pe parcursul activității sale profesionale a fost lector la catedra de literatură română a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, lector superior la catedra Știinţele comunicării a Universității Libere Internaționale din Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, preşedinte al Societăţii „Limba noastră cea română”, preşedinte al „Asociaţiei Oamenilor de știinţă, cultură şi artă din Republica Moldova”, vicepreşedinte al „Ligii culturale a românilor de pretutindeni”, preşedinte al „Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova” etc.

Numele lui Nicolae DABIJA este legat de istoria celor mai notorii publicații din țară cum ar fi: revista „Nistru” (ulterior „Basarabia”); revista „Orizontul”; săptămânalul „Literatura și Arta”.

A fost distins în anul 1988 cu Premiul de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii şi artei, iar în 1995 cu Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu”. Pentru remarcabila sa operă poetică şi pentru implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti i s-a acordat în anul 2000 Ordinul Steaua României în grad de Comandor. În anul 2010 Academia de Studii Înalte din România îi acordă titlul de „Honoris Causa” şi titlul onorific de Academician în semn de înaltă preţuire şi respect pentru întreaga activitate; în 2013 obține titlul onorific „Om emerit”, iar în anul 2014 în semn de înaltă preţuire pentru promovarea culturii, limbii şi spiritualității românești i se acordă Ordinul „Meritul cultural” în grad de Mare Ofiţer.

Este autorul cărților: „Ochiul al treilea”, Chişinău, 1975; „Apă neîncepută”, Chişinău, 1980; „Zugravul anonim”, Chişinău, 1985; „Maraton printre gloanţe”, Râmnicu-Sărat, 2008; „101 poeme”, Bucureşti, 2009; „Privighetori împăiate”, Iaşi, 2009; „Poeme pentru totdeauna. Opera poetică.”, Iaşi, 2011; „Tăceri tălmăcite-n cuvinte”, Botoşani, 2014; „Pe urmele lui Orfeu”, Chişinău, 1983; „Libertatea are chipul lui Dumnezeu”, Craiova, 1997; „Icoană spartă, Basarabia”, Craiova, 1998; „Drumul spre biserică”, Chişinău, 2013; „Urma sârmei ghimpate”, Râmnicul Sărat, 2013; „Manifest de Unire”, Bacău, 2013; romanul „Tema pentru acasă”, Iaşi, 2009; nuvele „Nu vă îndrăgostiţi primăvara!” , Chişinău: Editura pentru Literatura şi Arta, 2013, etc.

A părăsit această lume un om care și-a dăruit întreaga viață culturii și limbii noastre.

Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor și tuturor care l-au cunoscut și prețuit pe Omul și Academicianul Nicolae Dabija.

Lumină lină și pace veșnică, Nicolae DABIJA.

Prim-ministrul interimar, Aureliu CIOCOI

Ministru interimar al Educației, Culturii și Cercetării, Lilia POGOLȘA


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md