13:18:19 25.04.2024
Stiri

Dosarul lui Viorel Țopa va fi REVIZUIT: Procuratura anunță că revine la cauza penală care îl vizează pe acest om de afaceri aflat de ani buni în Germania

Actualitate 12.03.2021 12:33 Vizualizări1760 Autor: Ziarul National
Dosarul lui Viorel Țopa va fi REVIZUIT: Procuratura anunță că revine la cauza penală care îl vizează pe acest om de afaceri aflat de ani buni în Germania


Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a deschis procedura de revizuire a cauzei penale în care omul de afaceri Viorel Țopa a fost condamnat pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari și a solicitat instanței de judecată să permită declanșarea acestui proces.

Deși decizia a fost luată încă pe 18 ianuarie curent, în baza cererii de revizuire a procesului penal adresată de către avocatul lui Viorel Țopa pe 5 octombrie 2020, PCCOCS a făcut abia astăzi anunțul.

„După efectuarea unui șir de acțiuni de urmărire penală, pe 10 martie curent, procurorul a înaintat toate materialele, împreună cu concluziile sale, în instanța de judecată. Conform procedurii, instanța de judecată urmează să verifice dacă sunt întrunite cerințele legale pentru declanșarea procedurii de revizuire, precum și să facă o reevaluare a probatoriului, de această dată ținând cont și de noile probe acumulate în exercitarea căii extraordinare de atac”, cităm din comunicatul de presă al PCCOCS.

Urmărirea penală pe numele lui Viorel Țopa a fost pornită în anul 2010 pentru fapte comise în perioada anilor 2000-2001, pentru care a fost condamnat la opt ani închisoare prin sentința din 13 ianuarie 2012.

Viorel Țopa a reușit să plece în Germania până a fi încarcerat și l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc că ar fi comandat acest dosar.

Viorel, dar și Victor Țopa, apărați anterior în instanță de către Andrei Năstase, au fost învinuiți că au deposedat, prin șantaj, trei persoane, de acțiuni la „Victoriabank” și le-au cauzat daune materiale de 31,5 milioane de lei.

În sentința de condamnare a celor doi oameni de afaceri se arată că una dintre acționare, Galina Prodisveț, ar fi fost reținută de două persoane necunoscute la Moscova și dusă la poliție unde a fost influențată psihic, amenințată cu extrădarea în R. Moldova, acolo unde era vizată într-un dosar penal, și amenințată cu aplicarea violenței fizice în privința sa și a rudelor apropiate, dacă nu ar transmite acțiunile deținute la „Victoriabank” „în favoarea persoanelor de încredere ale lui Victor Țopa”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md