20:32:25 28.03.2024
Stiri

VOTAT // Regulile pentru achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19, SIMPLIFICATE de către Parlament. Temerile opoziției: „Unicul vaccin autorizat în R. Moldova este Sputnik-ul și o să poată participa la licitație doar Sputnik”

Actualitate 12.03.2021 13:37 Vizualizări1166 Autor: Ziarul National
VOTAT // Regulile pentru achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19, SIMPLIFICATE de către Parlament. Temerile opoziției: „Unicul vaccin autorizat în R. Moldova este Sputnik-ul și o să poată participa la licitație doar Sputnik”


UPDATE 14.42 // Deputații au votat în a doua lectură proiectul de lege care prevede simplificarea regulilor de procurare a vaccinului anti-COVID-19.





Guvernul în exercițiu va procura vaccinuri anti-COVID prin derogare de la Legea privind achizițiile publice, după ce Parlamentul a votat, în primă lectură, un proiect de lege în acest sens.

Ulterior, deputații au luat o pauză pentru a pregăti același proiect de lectura a doua, iar votul ar urma să fie dat tot astăzi, după ora 14.00.

Astfel, pentru achizițiile publice privind achiziționarea vaccinurtilor anti–COVID–19, se permite, potrivit documentului, stabilirea perioadei cuprinse între data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice și data–limită de depunere a ofertelor să fie de cel puțin 10 zile (față de 35 de zile cum prevede legislația – n.r.) pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă; organizarea și realizarea procesului de comunicare cu operatorii economici, inclusiv depunerea ofertelor și clarificărilor prin SIA „RSAP” sau pe suport de hârtie în cazul lipsei funcționalităților în SIA „RSAP”, iar în cadrul procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare și prin e-mail.

În cazuri de extremă urgență, ase permite atribuirea contractelor de achiziții publice privind achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19 prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, dar și plata în avans pentru achizițiile publice privind achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19.

Deputații din opoziție și-au exprimat temerea că la procurarea vaccinurilor vor fi avantajați anumiți producători sau că în acest proces vor apărea intermediarii care vor dori „să se îmbogățească”, așa cum s-a întâmplat în ceea ce privește contractele de aprovizionare cu măști sau dezinfectanți din ultimul an.

CITIȚI și DOC // Guvernul în exercițiu alocă 60 de MILIOANE de lei pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, s-a arătat nedumerit că negocierile cu producătorii de vaccinuri nu au fost demarate anterior, deși legislația ar oferi această posibilitate.

„Vreau să înțeleg dacă o să mergeți pe negocieri fără anunț sau pe licitație. Pentru că, dacă o să mergeți pe licitație, ținând cont că unicul vaccin autorizat în R. Moldova este Sputnik-ul, celelalte vaccinuri nu aunt autorizate, este permis doar importul lor, o să poată participa la licitație doar Sputnik, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, dar e necesar să asigurăm o diversitate pe piața R. Moldova, pentru că oamenii au anumite preferințe”, a declarat Perciun.

Și deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, și-a exprimat temerea că acest proiect de lege ar urmări achiziționarea anume a vaccinului Sputnik, după ce Guvernul a arătat că o doză va costa „circa 10 dolari”.

Constantin Nedelea de la Centrul pentru achizitii publice centralizate în sănătate le-a spus deputaților că „va câștiga cel care va propune cea mai bună ofertă”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md