18:46:20 19.04.2024
Stiri

Tot mai mulți copii din Ucraina preferă să-și facă studiile la școlile ROMÂNEȘTI. Aceștia sunt atrași de BURSELE oferite de statul român

Actualitate 12.03.2021 14:25 Vizualizări1175 Autor: Ziarul National
Tot mai mulți copii din Ucraina preferă să-și facă studiile la școlile ROMÂNEȘTI. Aceștia sunt atrași de BURSELE oferite de statul român


Şcolile românești din Ucraina atrag tot mai mulți elevi grație burselor oferite de Guvernul de la București. Din 2018, fiecare elev primește o bursă anuală de 200 de euro în cadrul unui program menit să încurajeze păstrarea identității lingvistice a românilor din afara granițelor.

Potrivit autorităților de la București, în 2020 peste 5 500 de elevi români din Ucraina au primit burse din partea statului român. Părinții sunt mulțumiți că pot cumpăra cu acești bani rechizite și alte lucruri de care au nevoie elevii.

„Noi primim această bursă de doi ani. Cunosc foarte multe cazuri când părinții, aflând despre această bursă, au decis să-și dea copii lor la o școală românească”, a declarat Ina Borovic, părinte din Cernăuți, Ucraina, pentru TVR Moldova.

Gloria Maximiciu, un alt părinte din Cernăuți, a explicat că banii oferit de statul român sunt o salvare pentru ea. „Pe banii obținuți noi am cumpărat ghiozdan, rechizite școlare, îmbrăcăminte și tot ce e necesar pentru a trimite copilul la școală. Eu consider că este un proiect foarte reușit, care merită continuat”.

Autoritățile de la Bucureşti au subliniat că susţinerea elevilor români din afara graniţelor rămâne o prioritate pentru Guvernul României. „În anul 2018 au fost acordate burse doar elevilor de clasa I-a și s-a dezvoltat gradual în anii următori. În anul 2021, ulterior obținerii acordului părții ucrainene cu privire la derularea programului de burse, vor fi demarate procedurile de emitere a Hotărârii de Guvern privind alocarea fondurilor necesare”.

Etnicii români din Ucraina cred că ar trebui să primească burse și profesorii care contribuie la promovarea și studierea limbii române.

„La noi se studiază în școli, fie și facultativ, istoria poporului români, după un program aprobat de ministerul învățământului al Ucrainei. Nu este vorba că facem acest lucru doar pentru bani. Facem acest lucru pentru noi”, a declarat vicepreședinte, Societate pentru Cultură și Literatura Română în Bucovina, Nicolae Șapca.

Și membrul Consiliul Național al Românilor din Ucraina, Marin Gherman, de asemenea, considerăm că toate proiectele și programele strategice importante pentru românii din Ucraina trebuie să fie finanțate și sprijinite permanent și să existe capitole financiare separate în Bugetul de stat.

În 75 de localități din Ucraina funcționează școli cu predare în limba română.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md