13:17:56 28.03.2024
Stiri

AUDIERI în Parlament: Petroliștii „adună resurse” sau cum explică ANRE majorarea ESENȚIALĂ de astăzi a prețurilor la carburanți

Actualitate 12.03.2021 18:08 Vizualizări1986 Autor: Ziarul National
AUDIERI în Parlament: Petroliștii „adună resurse” sau cum explică ANRE majorarea ESENȚIALĂ de astăzi a prețurilor la carburanți


Petroliștii din R. Moldova au majorat astăzi din nou prețurile la carburanți, a șaptea oară în ultimele două luni, iar diferența este una „esențială” și schimbarea a fost operată astăzi la ora 14.00, cu câteva ore înaintea audierilor din Parlament cu privire la scumpirea carburanților.

Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE), Veaceslav Untilă, susține că acest lucru nu a fost întâmplător. Acesta le-a spus deputaților că majorarea „esențială” a prețurilor are legătură cu discuțiile din ultimul timp, inclusiv din Parlament, cu privire la revenirea, prin votul legislatorilor, la plafonarea prețurilor la carburanți, experiență din perioada anilor 2016 - 2018.

Untilă a afirmat că, astfel, petroliștii ar încerca să „adune resurse” până la luarea unei decizii, lucru pe care l-ar fi recunoscut chiar aceștia în discuțiile cu reprezentanții ANRE, și a rugat deputații să aprobe cât mai rapid proiectul care se referă la plafonarea prețurilor la carburanți.

„Nu este întâmplător că aceste majorări s-au produs cu câteva ore înainte de audierile parlamentare. Ultimele audieri la comisiile parlamentare la care au participat și companiile petroliere au confirmat voința de a trece la plafonarea prețurilor. Nu exclud că recentele majorări vin ca acumulări de resurse financiare suplimentare până la aprobarea proiectului de lege de pe agenda Parlamentului de astăzi”, a spus Veaceslav Untilă.

Pe de altă parte, directorul de la ANRE a luat apărarea agenților economici de pe piața petrolieră, afirmând că majorările de prețuri sunt operate ca urmare a fluctuațiilor de pe piața internațională, iar profitul acestora ar constitui doar între 13 și 17%.

Șeful Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, a adăugat că două companii petroliere, „Rompetrol” și „Lukoil”, asigură importul a 90% din benzină și 70% din motorină. Totodată, șase companii dețin 67% din numărul stațiilor peco de pe teritoriul R. Moldova și ar exista „o structură concertată a comercializării cu amănuntul” a produselor petroliere, dar și o interdependență între acești agenți economici.

Menționăm că prețurile la carburanți au crescut astăzi cu sume între 60 și 90 de bani și un leu. Benzina cu cifra octanică 95 a ajuns să coste 19,25 de lei, iar motorina - 16,25 de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md