fbpx

doc, grafic | Dozele de vaccin pe care și le-a asigurat Republica Moldova. Ce sumă ar fi necesară pentru restul?

Guvernul a alocat, pe 11 martie 2021, 60 de milioane de lei pentru achiziționarea vaccinului contra COVID-19. Din acești bani urmează să fie procurate 338.600 de doze, dintre cele 1.386.115 pe care trebuie să le cumpere autoritățile pentru a imuniza circa 70% din populația Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Calculele făcute de specialiștii de la Agenția Națională de Sănătate Publică arată că pentru a obține imunitate colectivă, în Republica Moldova trebuie să se administreze 4.851.403 de doze de preparat contra COVID-19. Dintre ele, 1.386.115 ne sunt donate prin intermediul programului COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății, iar mai mult de două milioane se vor cumpăra la preț preferențial, la fel, prin intermediul acestui mecanism.

Hotarâre de Guvern privind alocarea banilor pentru vaccin anti-COVID, 11 martie 2021 by ZUGO on Scribd

Așadar, ținând cont de vaccinurile de care urmează să beneficiem la preț special, dar și cele donate de România, avem asigurate 4.033.888 de doze de preparate pentru imunizare. Prețul estimat de Guvern este 10$ pentru o doză, însă în cadrul ședinței Executivului, desfășurate pe 11 martie 2021 s-a discutat și faptul că acesta ar putea varia în funcție de producător și loturile disponibile.

Așadar, calculele realizate de ZUGO arată că Republica Moldova ar urma să cumpere 847.515 doze. Dacă prețul rămâne de 10$, pentru acestea sunt necesare mai mult de opt milioane de dolari.

De unde bani?

Subiectul asigurării mijloacelor financiare pentru achiziția vaccinului rămâne încă „în ceață”. Am solicitat responsabililor de la Ministerul Sănătății să ne comunice dacă pentru preparatele care se vor procurate la preț preferențial s-au alocat deja bani. Până ni se oferă un răspuns, am decis să aflăm cât s-a alocat pentru vaccin.

Se cunoaște că, anterior, Maia Sandu și Viorica Dumbrăveanu și-au aruncat replici referitoare la alocarea mijloacelor financiare în acest scop. Atunci s-a aflat că, din sursele fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală, cel puțin 15 milioane de lei (cinci milioane din fondul de profilaxie și 10 milioane din fondul de rezervă al CNAM) sunt disponibile pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19.

Ulterior, pe 11 martie 2021, Guvernul a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea vaccinurilor. În același timp, în cadrul ședinței Legislativului de pe 12 martie 2021 s-a vorbit despre 137 de milioane de lei, bani din Fondul de rezervă al Guvernului (cele 60 de milioane menționate anterior), fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (36 de milioane) și din mijloace ale Ministerului Sănătății (41 de milioane).

Avem bani suficienți sau așteptăm pomeni?

Conform cursului valutar oficial, pe 12 martie 2021, cele 8.475.505 de dolari necesare se echivalează cu peste 150 de milioane de lei. Deocamdată nu este clar dacă bugetul alocat de autorități este destinat și pentru vaccinuri care vor fi procurate la preț preferențial, însă se pare că suma planificată nu va ajunge nici măcar pentru cele peste 800.000 de doze care ar urma să fie cumpărate cu 10$.

Bunăoară, din suma de 137 de milioane trebuie să le excludem pe cele 60 care au fost deja din Fondul de rezervă al Guvernului, alocate pentru a procura 338.600 de doze deja asigurate. Așadar, actualmente sunt disponibile doar 77 de milioane de lei pentru achiziționarea de vaccin, iar țara ar putea să nu facă față imunizării fără suport extern. Acest fapt a fost menționat și de președinta Parlamentului, care a declarat în cadrul ședinței de vineri că autoritățile își pun mari speranțe în donațiile oferite de alte state.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button