‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia, unul dintre marii producători de seminţe de floarea soarelui, va apela la importuri...

România, unul dintre marii producători de seminţe de floarea soarelui, va apela la importuri din Argentina

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După un an agricol dificil, România, unul dintre principalii producători de seminţe de floarea soarelui din Europa, urmează să importe, pentru prima dată, floarea soarelui din Argentina. Motivul – seceta de anul trecut.

Agricultorii spun că producția a scăzut cu aproape 30% și implicit și exporturile au fost reduse. Astfel, în săptămânile următoare în România vor ajunge 95 de mii de tone de floarea soarelui, scrie Digi24.

Potrivit datelor din registrul de export al Argentinei, 60 de mii de tone de floarea soarelui din Argentina au fost deja alocate livrării către România.

Cristian Andrici, Asociația Cultivatorilor de Cereale susține că în unele zone seceta a fost extremă și au fost calamitate toate culturile, de la cereale de toamnă și inclusiv tot ce s-a semănat în primăvară, porumb, floarea soarelui, soia.

În 2019, România s-a plasat pe primul loc în UE atât în ceea ce priveşte producţia de floarea soarelui, cât şi suprafaţa cultivată

Anul trecut s-a înregistrat o scădere de 28% a producţiei de floarea soarelui, până la 2,24 milioane de tone, ceea ce a redus exporturile României cu 37%. Seceta din 2020 a afectat puternic şi recolta de floarea soarelui a celorlalţi mari producători europeni, precum Franţa şi Ucraina.

‹ adv ›

Potrivit Ministerului Agriculturii din România, cantitatea de sămânță de floarea soarelui importată în toamna anului trecut și primăvara acestui an este de 3.677 tone și provine din SUA, Turcia și Serbia. Cu o recoltă de 3,4 milioane tone în 2019, România s-a plasat pe primul loc în Uniunea Europeană atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi suprafaţa cultivată.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›