‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePomicultor: E strigător la cer. Nu avem înregistrate soiuri pe care să le putem...

Pomicultor: E strigător la cer. Nu avem înregistrate soiuri pe care să le putem vinde rentabil

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

An de an, în Catalogul soiurilor de plante sunt incluse soiuri care nu mai sunt cultivate de decenii de producătorii autohtoni.

Chiar dacă asociațiile de profil au solicitat în nenumărate rânduri revizuirea acestuia, modificări nu au fost făcute.

Spre exemplu, pentru anul 2021 nu a fost omologat niciun soi de piersic, chiar dacă producătorii solicită includerea soiurilor plate în listă, niciun soi de măr – cultură a cărei pondere în suprafețele cultivate în țară e cea mai mare și niciun soi de nuc sau vișin.

Detalii aici.

Producătorii de fructe sunt indignați și consideră că la elaborarea listelor ar trebui analizate necesitățile sectorului și solicitările asociațiilor de profil.

„De îndată ce deschizi catalogul, găsești soiuri de măr care nu mai sunt cultivate de decenii și pe care noi, dacă le-am cultiva, nu am avea cui le vinde. Akane, Papirovka, Banană de iarnă omologat în 1958, nimic din ce am putea planta, solicita subvenții și a ne dezvolta.

Această problema poate fi soluționată doar prin eforturi comune. Atunci când sunt înregistrate soiuri, ar trebui să participă membri ai asociației. NU avem șanse cu aceste soiuri să exportăm, să ajungem în rețele. Vorbim de tehnologii, performanță, pe care însă nu avem cum le face”, a menționat producătorul Constantin Furculița în cadrul Adunării Generale a Asociației Moldova Fruct.

O bună parte din soiurile solicitate pe piață pot fi cultivate fără interdicții în Moldova, cum ar fi unele clone ale soiului Gala sau Golden. Astfel, impedimente la omologarea acestora nu sunt.

‹ adv ›

„Dacă nu vor fi făcute schimbări, nu vom face față nici măcar concurenței țărilor vecine”, susțin producătorii.

Accesați acest link pentru a vedea lista tuturor soiurilor omologate în 2021.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›