Directorul Philip Morris Moldova: „În 15 ani, țigările tradiționale ar putea dispărea din unele țări”

În lume există peste 1,3 miliarde de fumători, iar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2025, numărul acestora nu va scădea semnificativ. Pentru a reduce riscurile asociate fumatului, autoritățile mai multor state încurajează fumătorii să treacă la alternative cu risc redus pentru sănătate. Directorul Philip Morris Moldova, Elena Naumenko consideră că, datorită politicilor de reglementare echilibrate și a dialogului constructiv cu societatea, țigările tradiționale ar putea dispărea de pe unele piețe în 10-15 ani.  

Foto:

Directorul Philip Morris Moldova susține că strategia de reducere a riscurilor fumatului a fost introdusă la nivel legislativ în Marea Britanie, Grecia, Noua Zeelandă. Aceste state aplică reglementări diferențiale pentru țigările electronice, inclusiv pentru sistemele de încălzire a tutunului. 

 

La baza politicii de reducere a riscurilor stau următoarele principii: oamenii nu întotdeauna pot sau vor să înceteze consumul produselor dăunătoare, iar interdicțiile și restricțiile sunt ineficiente. Provocarea cheie este de a ajuta oamenii în minimizarea riscurilor pentru sănătate și îmbunătățirea calității vieții, prin oferirea alternativelor mai puțin dăunătoarea declarat directorul Philip Morris Moldova, Elena Naumenko, într-un interviu oferit publicației Business Class

 

Țigările tradiționale vs produsele fără fum

 

În timpul arderii, o țigară obișnuită elimină peste 6000 de substanțe chimice. Studiile au confirmat faptul că multe dintre aceste substanțe provoacă sau ar putea provoca afecțiuni grave, printre care cancerul la plămâni și bolile cardiovasculare. Philip Morris International a exclus procesul de ardere din produsele pe care le dezvoltă. Astfel, aerosolul generat în urma încălzirii tutunului conține nicotină, dar nivelul substanțelor chimice este redus cu 95%. Chiar și așa, dispozitivele, nu sunt lipsite în totalitate de riscuri. 

 

Sistemul electronic sofisticat al IQOS permite încălzirea unui amestec special din tutun până la o temperatură care nu depășește 350°C, fără ardere, scrum sau fum. În același timp, este eliminat un soi de „aerosol din tutun”. Datorită absenței procesului de ardere, cantitatea de substanțe nocive din aerosolul generat este mult mai mică decât în fumul de țigară, a mai adăugat directorul Philip Morris Moldova. 

 

Afirmația ar fi susținută de 40 de studii independente efectuate pe acest subiect în laboratoarele din SUA, Japonia și țările Uniunii Europene.

 

Viitor fără fum

 

În viziunea companiei Philip Morris, dispozitivele de încălzire a tutunului ar putea lua locul țigărilor tradiționale.


„În Moldova, 50 de mii de fumători adulți au renunțat deja la țigări și au trecut la sistemul de încălzire a tutunului. Acest număr ar putea fi mai mare, însă fumătorii cunosc puține informații despre rațiunile științifice ale produselor fără fum, deoarece legislația moldovenească restricționează comunicarea directă cu consumatorii. Noi considerăm că fumătorii care nu pot renunța la acest obicei au dreptul la acces la informația privind alternativele mai puțin dăunătoare pentru a lua o decizie echilibrată, iar autoritățile de reglementare joacă un rol cheie în acest procesa declarat Elena Naumenko. 

 

Compania crede că interdicțiile sunt ineficiente, iar principala provocare ar fi oferirea unor alternative mai puțin dăunătoare. 

 

Credem că, prin reglementare corectă, dialog și sprijin din partea societății civile, vânzările de țigări se pot opri în mai multe țări în 10-15 ani, afirmă directorul Philip Morris Moldova. 

 

Investiții de peste 8 miliarde de dolari

 

Începând cu 2008, compania Philip Morris International a făcut investiții de peste 8,1 miliarde de dolari în cercetarea și dezvoltarea produselor fără fum. În acest proces participă 430 de oameni de știință, ingineri și tehnicieni care lucrează în două centre de cercetare din Elveția și Singapore.

 

 Ne ghidăm de standarde științifice înalte și salutăm vizitarea fabricilor noastre, inclusiv pentru verificarea activității noastre. Ne împărțim cu metodele și rezultatele cercetărilor noastre cu experții comunității științifice, precum și cu organele de reglementare, prin publicarea materialelor relevante în revistele științifice, pe site-ul pmiscience.com, dar și prin prezentări în cadrul conferințelor științifice”, subliniază Elena Naumenko. 

 

În lume există peste 1,3 miliarde de fumători. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul ucide mai mult de 8 milioane de oameni în fiecare an. 


// console.log('no ads situation')