PSRM, PAS, PD, Pro-Moldova și Șor au semnat împreună o inițiativă legislativă ce vizează situația cu Covid-19. Ce spune Platforma DA

O inițiativă legislativă pentru instituirea unor măsuri pe perioada de urgență în sănătatea publică, ce presupune și împuternicirea Guvernului în demisie să procure vaccinul anti-Covid-19, a fost depusă la Parlament. Documentul este semnat de către democratul Pavel Filip, liderul interimar PAS, Igor Grosu, președintele Pro-Moldova, Andrian Candu, deputați din partea Partidului Șor și mai mulți parlamentari socialiști, inclusiv Zinaida Greceanîi.

Foto:

 „O chestie bună, dacă nu ar fi câteva probleme. Cine va decide ce vaccin să fie procurat? Ce vaccin va fi procurat? Ce criterii vor vor fi folosite la procurarea vaccinului în condițiile în care se trece peste legea privind achizițiile publice? Preț? Calitate? În lipsa unui minim de control sunt garanții că nu vom pierde și bani și calitate? Cine va răspunde dacă vor fi consecințe nefaste? Inițiativa este făcută sub vaccinul rusesc? De ce trebuie să căutăm soluții netradiționale, periculoase, fără a avea un minim de control? Pentru mine proiectul e neclar și am multe întrebări.

Eu vreau să fie procurat vaccin în mod normal, precaut. Citind proiectul am impresia că este făcut sub Sputnik V și probabil așa și se va întâmpla. Eu cred că vaccinul poate fi procurat cu respectarea tuturor criteriilor, fără ocolișuri, în mod normal, dacă ar exista ca și în cazul proiectului dat o responsabilitate din partea clasei politice.

Platforma DA nu a semnat proiectul pentru că nu a primit răspunsuri la multe întrebări. E un subiect sensibil și-l vom discuta cu mai multă lume pentru că mâine vom trebui să decidem dacă votăm sau nu. Voi ce credeți despre asta?



Poate greșesc, sper să greșesc, dar după ce acest proiect va fi votat se va da prioritate procurării vaccinului Sputnik V, în condiții lipsei oricărui control. Poate Sputnik V e bun, nu sunt specialist, oricum cred că e nevoie de mai multă precauție când vorbim despre viața și sănătatea oamenilor și din aceste raționamente azi vom încerca să căutăm răspunsuri”, a comentat deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, pe pagina sa de Facebook.


Între timp, Guvernul în exercițiu a alocat astăzi 60 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru a procura un lot de 350 de mii de doze de vaccinuri. Deocamdată nu este clar ce fel de vaccin se va procura și cum se va produce achiziția.


Pub