Guvernul a aprobat Regulamentul conform căruia va fi distribuită motorina acordată de România pentru agricultorii din țara noastră

Cabinetul de miniștri, a aprobat astăzi, în ședința de Guvern, Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din anul 2020.

Foto:

Documentul vizat reglementează procesul de acordare a ajutorului acordat de Guvernul României pentru compensația parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli în urma secetei hidrologice înregistrate la culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui, mazăre, sfeclă de zahăr, soia, sorg, fasole, năut, lucernă, mălai, in, muștar și tutun).

 

„Regulamentul prevede modalitatea de colectare și consolidare a informației, calcularea cuantumului de motorină și aprobarea listei beneficiarilor. Activitatea va fi realizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (AIPA). Ajutorul se acordă pentru acoperirea parțială a cheltuielilor suportate de producătorii agricoli la întreținerea semănăturilor de toamnă și pentru realizarea lucrărilor de primăvară. Potențialii beneficiarii urmează să prezinte actele de constatare”, a menționat ministrul Ion Perju, în cadrul ședinței de Guvern.

 

Totodată, ministrul a adăugat că, solicitanții trebuie să demonstreze deținerea sau faptul prelucrării suprafețelor de teren însămânțate cu culturi de fitotehnie pentru recolta anului 2020. De asemenea, actele de constatare prezentate trebuie să conțină date veridice și să fie întocmite în termenul stabilit de prevederile prezentului Regulament.

 

Cererile de solicitare a ajutorului, împreună cu documentele în original, vor fi depuse de către solicitant la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) din raza teritorială în care își desfășoară activitatea solicitantul.


Amintim că Guvernul de la București trimite în R. Moldova șase mii de tone de motorină, drept ajutor gratuit pentru agricultorii care au avut de suferit de pe urma secetei din 2020.


Pub