image
Sursa foto: jurnal.md

Proiect privind procurarea vaccinurilor, semnat de PSRM, PAS, PD, Pro-Moldova și Șor; De ce n-a semnat și Platforma DA

Un proiectul de lege semnat de membrii Biroului permanent al Parlamentului, care vizează modalitatea de procurare rapidă a vaccinelor anticoronavirus, a fost susținut, astăzi, de Comisia economie, buget și finanțe.

Proiectul este inclus în ordinea de zi a ședinței de vineri, 12 martie, și a fost semnat de deputații PSRM, PAS, PD, PRO-Moldova și Partidul Șor. Platforma DA nu a semnat acest proiect.

Proiectul presupune modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și a unor acte normative și reglementează procedura de procurare a vaccinelor anticoronavirus cu derogare de la prevederile Legii privind achizițiile publice.

Astfel, se propune stabilirea perioadei cuprinse între data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice și data-limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă.

Deputatul Platformei DA Dinu Plângău afirmă că formațiunea va decide mâine dacă va susține acest proiect.

„Această inițiativă presupune împuternicirea guvernului în demisie să procure vaccin ocolind mai multe proceduri. O chestie bună, dacă nu ar fi câteva probleme. Cine va decide ce vaccin să fie procurat? Ce vaccin va fi procurat? Ce criterii vor vor fi folosite la procurarea vaccinului în condițiile în care se trece peste legea privind achizițiile publice? Preț? Calitate? În lipsa unui minim de control sunt garanții că nu vom pierde și bani și calitate? Cine va răspunde dacă vor fi consecințe nefaste? Inițiativa este făcută sub vaccinul rusesc? De ce trebuie să căutăm soluții netradiționale, periculoase, fără a avea un minim de control? (...) Platforma DA nu a semnat proiectul pentru că nu a primit răspunsuri la multe întrebări. E un subiect sensibil și-l vom discuta cu mai multă lume pentru că mâine vom trebui să decidem dacă votăm sau nu”, a spus Plângău.

Proiectul mai prevede că, în cazuri de extremă urgență, contractele de achiziții publice privind achiziționarea vaccinului anti-COVID vor fi nefociate fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. De asemenea, este stipulată plata în avans pentru achizițiile publice privind procurarea vaccinului.

Suma totală preconizată pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin constituie 137 de milioane de lei, resurse din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: