/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

România suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca din lotul ABV2856. Vaccinarea continuă cu doze din alte două loturi

missing
11 martie 2021, ora 23:10

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţii privind Vaccinarea (CNCAV) a transmis, joi seara, că România nu a primit doze din lotul ABV 5300. Acesta a avut 1,6 milioane de doze de vaccin, distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franţa, Islanda). Acest lot a fost suspendat temporar în mai multe state, iar Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o investigaţie.

În ceea ce priveşte lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării, CNCAV precizează că România a recepţionat prima tranşă de vaccin AstraZeneca de 81.600 doze în data de 7 februarie. „Începând cu data de 15.02 au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele judeţe: Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui.

Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din judeţele Bacău, Bihor, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova”, a transmis CNCAV.

Ca urmare a retragerii de la utilizare în Italia, joi seara, într-o şedinţă la care au participat reprezentanţii CNCAV, INSP, MS, ANMDMR, s-a decis „carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului” ca măsură de extremă precauţie.

În acelaşi timp, se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca, din celelalte loturi existente în momentul de faţă în România; „Cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare se înlocuiesc, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”, transmite CNCAV.

„Menţionăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauţie extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument ştiinţific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, mai arată CNCAV.

Joi, ca urmare a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunţă faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin şi evenimentele adverse raportate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţase mai devreme în cursul zilei de joi că România nu a primit doze din acel lot de vaccin anti-COVID. Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, suspendat în mai multe ţări din Europa.

În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauţie să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, potrivit ANSA. Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului şi aceste efecte adverse.

Şi Danemarca a suspendat acest ser, iar oficialii danezi spun că au primit rapoarte cu privire la cheaguri de sânge fatale, dar nu se ştie încă dacă există o legătură cu vaccinarea. Oficialii au spus că „acţionează devreme” pentru a investiga pe deplin rapoartele. Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter.

„Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic”.

Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunţa că suspendă preventiv imunizarea în urma incidentelor.

„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters.

„Nu există dovezi privind o relaţie cauzală cu vaccinarea”, spunea atunci BASG. Ziarul „Niederoesterreichische Nachrichten”, precum şi ORF şi agenţia de ştiri APA scriau că cele două femei sunt asistente la clinica din Zwettl.

Conform BASG, problemele de coagulare a sângelui nu fac parte din efectele secundare cunoscute ale vaccinului, iar investigaţia continuă pentru a elimina orice posibilă legătură. AstraZeneca nu a comentat cele două incidente.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram