Eveniment cu influenceri, dar fără măști, în ziua cu cele mai multe decese COVID

Lansarea unui magazin de haine second-hand și outlet la Ciocana s-a lăsat inclusiv cu un apel la poliție. Evenimentul a avut loc chiar în ziua când în țară s-a înregistrat cel mai mare număr de decese cauzate de pandemia COVID – 33 de persoane.

La lansare au fost prezenți mai mulți influenceri și vedete autohtone, care au postat pe rețelele de socializare. Totuși, reprezentanții companiei Azart Outlet, care a organizat evenimentul, spun că au respectat toate măsurile impuse de autorități.

Poze și video de la eveniment au postat mai mulți influenceri, inclusiv Emilian Crețu, prezentator la JurnalTV. Printre invitați s-au numărat și prezentatoarea Lilu Ojovan, interpretele Cristina Scarlat și Lenuța Gheorghiță.

Câți invitați au fost?

Ultima hotărâre a Comisiei Extraordinare pentru Sănătate publică a municipiului Chișinău din data de 27 februarie, precizează că „se admite organizarea și desfășurarea evenimentelor festive în unitățile de alimentație publică, cu participarea unui număr mai mic de 20 de invitați, cu respectarea măsurilor de sănătate publică”.

Din imagini nu este clar exact câți oameni au participat la eveniment, dar organizatorii menționează că au fost cel mult 25 de persoane. „Magazinul are o suprafață de 1000 de metri patrați, iar ca informație pentru agentul economic, pe așa suprafață se permit 25 de persoane, lucru pe care nu l-am depășit. Din acești 25 au fost personalul și invitații. Au fost clienți fideli și persoane cu care colaborăm”, a spus o reprezentantă a companiei.

Măști obligatorii?

Totodată, se poate observa că participanții la eveniment nu poartă măști. Organizatorii evenimentului spun că participanții și-au scos măștile doar când au trebuit să facă poze, în rest au purtat tot timpul. Mai multe decât atât, aceștia menționează că la intrarea în incintă a fost făcută termometria tuturor participanților.

„S-a măsurat febra la intrare. Au fost măști, au fost și mănuși. Fetele au scos măștile când au defilat, pentru că a fost un concurs cu defilare de ținută”, a menționat reprezentanta companiei, care a refuzat să-și divulge numele.

Ce spune legea

Din mai 2020 purtarea măștilor în Republica Moldova este obligatorie în orice spațiu închis, conform Deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău din 6 mai 2020. „Începând cu 7 mai 2020, în toate spațiile publice purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului este obligatorie. Administratorii locațiilor enumerate nu vor permite cetățenilor accesul fără mijloace de protecție”, se menționează în decizia comisiei.

Apel la poliție

Diana Guja, influenceră și ea, a menționat într-un status că a sunat la 112 în acest caz, fiind revoltată de atitudinea administrației magazinului. „Știți, eu de de un an și două luni nu mi-am văzut copilul. Pentru că e pandemie. Pentru că în alte state restricțiile trebuie respectate. Și pentru că situația în Moldova e atât de gravă, că nimeni nu vrea să ne vadă umblând prin UE. Și gravitatea lucrurilor se datorează, inclusiv, acestor oameni absolut iresponsabili care, având audiență, având voce, având putere, transmit un mesaj foarte clar: „Distrați-vă, lume! Faceți ca mine! Uitați-vă, dacă eu merg pe la evenimente ca în timpurile cele bune și mănânc fursecuri, înseamnă că și voi o puteți face.” E ca și cum ai spune că nu există nicio pandemie”, menționează ea.

Reprezentanții poliției menționează că a existat un apel, însă la fața locului când s-au deplasat nu erau decât angajații magazinului, care pregăteau deschiderea magazinului de a doua zi.

„Da, a fost un apel la 112. La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție care a stabilit că era doar personalul care se găteau de deschidere pentru ziua de astăzi (11 martie n.r.) și erau respectate măsurile de siguranță. Oamenii purtau măști”, a menționat Natalia Stati, purtătoare de cuvânt a Poliției Capitalei pentru Moldova.org.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.