Salata „Tanti Sfecla s-a copt”

Noroc! Azi bojica ne-a trimis niște sfeclă. Păi ce altceva să ne trimită, dacă fructele și legumele locale vor veni peste câteva luni, iar rădăcinile de iarnă încă pot fi gătite în fel de feluri, numai să nu le ignorăm.

Cred că tot din cauza meselor de la grădiniță și școală, sfecla, ca și morcovul, nu a reușit să mă cucerească decât atunci când m-am făcut mai mare și am început singură a găti. Răsfoind cărți de rețete, călătorind și cunoscând meniurile altor țări, am descoperi câte rețete extraordinare pot ieși din această rădăcină: suc, smoothie, brioșe, salate, tartine, garnituri, fermentată, velvet cake. Sfecla are atâtea talente! Ea poate fi și dulce, și sărățică, și murată și uscată sub formă de chips. Și mă tot întreb de ce aceste rețete nu pot fi servite și copiilor la grădiniță, în loc de legendarul borș cu sfeclă spălăcit, pe care apropo eu îl ador, dacă e făcut de mămica. 

Și cum să o gătim noi pe talentata Tanti Sfecla fără să menționăm toate calitățile e? În primul rând, sucul de sfeclă – un foarte bun detoxifiant pentru ficat. Dar, atenție, consultați cât mai multe surse înainte de a face o cură cu sfeclă pentru că în concentrație mare poate să aibă și efecte adverse. Sfecla e o sursă bună de fibre, care vor hrăni bacteriile bune din sistemul tău digestiv. Sfecla este o sursă bună de Vitamina C, ideală pentru imunitate, mai ales în perioada asta de trecere de la iarnă la primăvară. Sfecla e un produs bun pentru cei care vor să dea jos niște kilograme adunate după iarnă. Aceasta este săracă în calorii, dar conține multă apă.  

Eu prefer să nu fierb sfecla, ci să o coc. Fac asta din 2 motive: ca să nu trebuiască să o supraveghez mereu cât stă să fiarbă și ca să salvez în ea cât mai multe substanțe prețioase. Precum bine știți, la fierbere multe dintre ele sunt distruse. 

Ingrediente:

1 sfeclă mare sau 2 mai mici

 un bol verdeață (orice găsiți local: spanac, ruccola, salată verde)

1 portocală

1 cană cu nuci + 2 lng de miere

100 g brânză de capră

1 lngț de cimbru uscat

Sosul:

2 lng miere

2 lng de ulei (de măsline sau de floarea soarelui nerafinat)

1 lng de muștar

zeama de la o jumătate de lămâie

sare și piper

 Etape:

  1. Pune sfecla la cuptor, într-un vas acoperit cu capac. O coacem cam 1 oră la temperatura de 250 g
  2. Testăm sfecla la min 45 cu o scobitoare. Dacă se scufundă în sfeclă, atunci e gata și nu mai este nevoie să o lași la cuptor. Lasă sfecla să se răcorească. 
  3. Caramelizăm nucile. Pune pe foc o tigaie și aruncă în ea nucile. Când simți că s-au rumenit bine, toarnă peste ele 2 linguri de miere și ai grijă ca fiecare miez să se scalde în mierea topită. Mai lasă 1 min pe foc și oprește aragazul. Întinde o foaie de copt pe masă și, cu ajutorul unei furculițe, scoate fiecare miez de nucă din tigaie și transferă-l pe foaia de copt. Asta e necesar pentru ca, odată mierea răcită, nucile să nu fie lipite între ele într-un boț.  
  4. Facem sosul: amestecăm uleiul cu muștarul, mierea, zeamă de lămâie, sare, piper și cimbru uscat. 
  5. Aranjează într-un bol mare verdeața pe care o ai. 
  6. Curăță sfecla răcorită bine și tai-o felii subțiri. Aranjează feliile peste verdeață. 
  7. Curăță portocala și tai-o felii subțiri cât să se vadă prin ele. Aranjează-le peste verdeață
  8. Adaugă nucile răcorite și brânză de capră.
  9. Toarnă deasupra sosul, dar nu amesteca decât atunci când toată lumea e deja la masă și e gata să mănânce. 

Salata asta poate fi modificată cum îți place. Poți să adaugi în ea fenicul sau niște căpșuni, când sunt coapte în sezon. Important e să știi că Tanti Sfecla tare mai iubește să fie combinată cu brânza de capră și cu ceva crocant precum sunt nucile, semințele de floarea-soarelui, de dovleac sau migdalele. Iar sosul la sfeclă mereu trebuie să aibă și puțin dulce și puțin acrișor ca să se culce Tanti Sfecla bine pe papile.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.