03:21:10 25.04.2024
Stiri

Regulament APROBAT: Agricultorii vor putea depune cereri la AIPA pentru a beneficia de motorina oferită GRATUIT de către România. „Aduc sincere mulțumiri Guvernului României pentru gestul mărinimos de a ne acorda 6 000 de tone de motorină ca ajutor”

Actualitate 11.03.2021 15:19 Vizualizări1391 Autor: Ziarul National
Regulament APROBAT: Agricultorii vor putea depune cereri la AIPA pentru a beneficia de motorina oferită GRATUIT de către România. „Aduc sincere mulțumiri Guvernului României pentru gestul mărinimos de a ne acorda 6 000 de tone de motorină ca ajutor”


Guvernul în exercițiu a aprobat astăzi Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România (6 000 de tone), destinat agricultorilor din R. Moldova afectați de seceta din anul 2020.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a declarat în cadrul ședinței de Guvern că ajutorul va fi acordat pentru o suprafață maximă de cinci mii de hectare și vizează compensarea parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli în urma secetei hidrologice înregistrate la culturile de primăvară, cum ar fi porumbul, floarea-soarelui, mazărea, sfecla de zahăr, soia, sorgul, fasolea, năutul, lucerna, mălaiul, inul, muștarul și tutunul.

Acest proces va fi gestionat de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (AIPA), iar potențialii beneficiari trebuie să demonstreze deținerea sau faptul prelucrării suprafețelor de teren însămânțate cu culturi de fitotehnie pentru recolta anului 202 și urmează să prezinte actele de constatare, inclusiv certificate de la primării.

Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului material în motorină va constitui 21 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Cererile de solicitare a ajutorului, împreună cu documentele în original, vor fi depuse de către solicitant la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) din raza teritorială în care își desfășoară activitatea solicitantul.

Menționăm că, în aceeași ședință, Guvernul a desemnat Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne drept autoritate responsabilă de recepționarea, depozitarea, păstrarea, evidența și distribuirea celor 6 000 de tone de motorină în sumă de peste 18,3 milioane de lei românești, donate de către România agricultorilor din R. Moldova.

Ministerul Finanțelor va aloca Agenției Rezerve Materiale trei milioane de lei pentru cheltuielile ce țin de serviciile de broker, serviciile de recepționare, de evaluare a cantității și calității, de depozitare, păstrare, descărcare, încărcare, distribuire, transbordare a vagoanelor-cisterne cu motorină în punctul feroviar de trecere a frontierei de stat moldo-române și de lucrările de manevrare a acestora pe calea ferată a Republicii Moldova până la punctul de destinație, lucrările de descărcare a motorinei din vagoanele-cisterne și pomparea ei în rezervorul de primire, dar și pentru serviciile de transportare a motorinei către stațiile petroliere și distribuire beneficiarilor finali.

„Din numele Guvernului Republicii Moldova aduc sincere mulțumiri Guvernului României pentru gestul mărinimos de a ne acorda 6 000 de tone de motorină ca ajutor cu titlu gratuit. Sarcina noastră este să organizăm cât mai bine procesul logistic de recepționare, depozitare și, ulterior, distribuire către beneficiarul final, lucru care este așteptat de agricultorii afectați substanțial de seceta din anul trecut”, a menționat premierul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul ședinței.

Menționăm că lipsa de precipitații din perioada de primăvară – vară 2020 a dus la compromiterea semănăturilor în proporție de 40% în regiunea de nord și până la 100% în regiunea de centru și sud a R. Moldova. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, din cele un milion de hectare de semănături, circa 550 de mii ha au fost afectate în proporție de 60% și mai mult.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md