12:44:38 19.04.2024
Stiri

Legea care permitea împânzirea R. Moldova cu farmacii mobile, votată în mare grabă de coaliția Dodon-Șor la finele anului trecut, declarată NECONSTITUȚIONALĂ

Actualitate 11.03.2021 16:14 Vizualizări1428 Autor: Ziarul National
Legea care permitea împânzirea R. Moldova cu farmacii mobile, votată în mare grabă de coaliția Dodon-Șor la finele anului trecut, declarată NECONSTITUȚIONALĂ


Două legi scandaloase, votate în mare grabă pe 16 decembrie 2020 de către socialiști și deputații Partidului Șor, care permiteau inclusiv activitatea unor farmacii mobile și modificau metodologia de calculare a prețului medicamentelor, au fost anulate astăzi de către Curtea Constituțională.

Legile au fost declarate neconstituționale în baza sesizărilor depuse de către deputații Liviu Vovc, Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza, Igor Vremea și Dan Perciun.

„Curtea a declarat neconstituționale Legea nr. 236 din 16 decembrie 2020 privind modificarea unor acte normative și Legea nr. 240 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative. Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a decis Înalta Curte.

Magistrații au atras atenția că, în cazul în care unele prevederi din proiectul de lege atrag majorarea sau reducerea veniturilor și cheltuielilor bugetare, documentul urma să aibă acceptul Guvernului și un aviz cu privire la impactul bugetar al acestuia, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz.

„Curtea a mai observat că și costurile de livrare la domiciliu a medicamentelor compensate pentru persoanele cu dizabilități severe vor fi achitate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, care este parte componentă a bugetului public național. De asemenea, comercializarea medicamentelor în unitățile mobile presupune achitarea unor impozite din veniturile obținute de la comercializarea medicamentelor, fapt care, în final, atrage majorarea sau reducerea veniturilor/cheltuielilor bugetare. Așadar, Curtea a stabilit că Legea nr. 236 din 16 decembrie 2020 implică cheltuieli și/sau venituri bugetare în sensul articolului 131 alin. (4) din Constituție. Cu privire la Legea nr. 240 din 16 decembrie 2020, Curtea a observat că, în vederea asigurării aplicării Legii nr. 240 din 16 decembrie 2020, Guvernul va trebui să aloce mijloace financiare (e.g. pentru implementarea sistemului național de prescriere electronică, pentru instituirea Catalogului de prețuri pentru medicamentele compensate etc.). De asemenea, Curtea a observat că, în baza prescripției medicale electronice (rețeta electronică), vor fi compensate medicamentele din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, fapt care implică mijloace financiare de la bugetul public național”, a stabilit Înalta Curte.

Totodată, magistrații au remarcat și unele mișmașuri la care au recurs deputații, odată ce unele amendamente au fost votate fără a mai aștepta aviz de la Guvern, deși acest lucru a fost solicitat.

Menționăm că prevederile respectivelor legi au fost criticate şi de comunitatea academică a Facultăţii de Farmacie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi Asociaţia Farmaciştilor din Republica Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md