„De mică, nu am lăsat racheta de tenis din mână.” Cunoaşte-o pe Renata Fărîmă, campioană multiplă la tenis admisă la Universitatea din Massachusetts

0-02-05-b9684acfe03a97eb9b5eef13a38fde21e8509e08504f9147c0f6df5131b20cc4_9408754d

„Odată ce ai găsit acel loc de pace și liniște, armonie și încredere, atunci vei începe să joci cât mai bine”, a zis marele jucător de tenis Roger Federer, care este de altfel şi idolul protagonistei interviului. Astfel, v-o prezentăm pe Renata Fărîmă, tânăra care îşi trăieşte visul jucând tenis.

Mai întâi, vom enumera numeroasele premii pe care le-a obţinut Renata pentru a evidenţia succesul şi patima sa pentru tenis. Ea a reprezentat Moldova la Festivalul Olimpic pentru Juniori din Ungaria ajungând în runda ultimelor 32, a câştigat trofeul cu locul I la Turneul Internațional Biotehnos de gradul a II-lea, Chișinău, la proba de dublu U18.
A devenit campioană absolută la turneul internațional U18 din Tbilisi, Georgia și finalistă la proba de simplu și dublu în Istanbul, Turcia. De asemenea, Renata este campioană multiplă a Moldovei la categoriile 10, 12, 14, 16, 18 ani și printre senioare.

Acum că îi cunoaştem reuşitele impresionante cu care face mai auzit numele ţării noastre, vom trece prin alte perspective ale Renatei. Ea are 18 ani şi datorită tenisului, a călătorit în peste 20 de ţări. A început să practice tenisul de câmp la vârsta de șapte ani. După întâlnirea cu prima sa antrenoare și după ce a luat în mâini prima sa rachetă de tenis, nu a încetat să joace niciodată. Toate experienţele ulterioare au fost posibile cu ajutorul antrenoarei curente, Olga Cosîc, și în special datorită familiei căreia îi mulţumeşte mult pentru sprijinul acordat.

În timpul jocului, Renata încearcă să fie cât mai calmă, încrezătoare în forțele proprii și cât mai puțin copleșită de emoții negative. „Fiecare jucător de tenis trebuie să dea dovadă de o purtare demnă de sportiv, atât în timpul meciului, cât și după finalizarea acestuia, chiar dacă e vorba despre interacţiunea cu un adversar.”

Am întrebat-o pe Renata cum a reuşit să echilibreze orele de la şcoală cu antrenamentele pe care le are practic în fiecare zi. „Sportul și studiile liceale sunt necesare, deoarece un tânăr jucător trebuie să fie dezvoltat multilateral. Nu este ușor să le combin, dar fac tot posibilul să am reușite excelente și la școala. Liceul la care învăţ e cel care mi-a dat nivelul de studii necesare fără de care nu aș fi fost acceptată la universitate. Prima jumătate a zilei mi-o petrec la școală, iar în jumătatea a doua, merg la antrenamente.”

Clasamentul internațional al unui sportiv este public și este plasat pe un website specializat în dependență de sportul pe care îl practici. Antrenorii principali al universităţilor vizualizează potențialul, reușitele și activitatea juniorului, iar mai apoi îl analizează. În conformitate cu cerințele lor de admitere, ei aleg jucătorii pe care îi doresc în echipa universității și îi contactează. Când a trebuit să ia o decizie cu privire la ce universitate îşi va petrece următorii patru ani, Universitatea din Massachusetts a fost o alegere evidentă pentru Renata. „Excelența academică, echipa de tenis puternică și hotărâtă, precum și locația frumoasă m-au făcut să am încredere că aici voi avea o călătorie educațională și de tenis cu adevărat spectaculoasă.”

Pentru cunoscătorii care s-au iniţiat în arta tenisului, Renata explică lovitura ei preferată, numită backhand, rever (lovitura cu două mâini din stânga). „Este o lovitura care îmi reuşeşte foarte bine, plasez mingea cu precizie în locul care doresc și consider că asta este arma mea.”

Dorința de a obține noi victorii și depășirea fiecărei bariere ce îi stă în cale stau la baza motivației Renatei. „Doresc ca toată viața mea s-o dedic tenisului. Am avut oportunitatea de a vizita terenurile din Londra, unde se petrece Wimbledon. Visul meu este să câștig acest trofeul de Grand Slam.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente