Autoritățile din sănătătate dau asigurări că vaccinul AstraZeneca este în marja de funcționalitate optimă

Ilie Gulca
11/03/2021

Autoritățile din sănătate susțin că numărul cazurilor de formare a cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale. Această reacție a autorităților moldovenești și a structurilor de specialitate din Uniunea Europeană a apărut după ce Danemarca și Austria au suspendat folosirea vaccinului anglo-suedez AstraZeneca în campania de imunizare imediat ce au depistat cheaguri de sânge la persoanele vaccinate.

„Specialiștii urmăresc încontinuu rapoartele oficiale și rezultatele monitorizărilor realizate de către instituțiile responsabile de controlul și monitorizarea siguranței și eficienței vaccinurilor împotriva COVID-19”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, pe moment, subliniază sursa citată, potrivit constatărilor Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (PRAC) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), „informațiile disponibile până în prezent indică faptul că numărul evenimentelor tromboembolice (formarea cheagurilor de sânge) la persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale”.

Până în prezent, în Republica Moldova, au fost administrate 9.341 de doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

Vaccinul AstraZeneca este listat spre utilizare de urgență de către Organizația Mondială a Sănătății și utilizat în Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia. Până în prezent, au fost administrate milioane de doze de vaccin, fiind demonstrată eficacitatea și siguranța lui în rândul populației generale.

Ilie Gulca
11/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii